| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | BASTA |
 | | AV Polska |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | PETA |
|
| |
Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
|
Opis przygotowania:
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 30 dag cebuli
- 1 duży por (około 30 dag)
- 30 dag selera
- 25 dag marchwi
- 15 dag korzenia pietruszki
- 1/2 szklanki octu
- 120 g cukru
- 50 g soli
- 10 g pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito. Pozostałe warzywa gotujemy osobno w nieosolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu odlewamy wodę, a ugotowane warzywa najpierw rozdrabniamy blenderem, a następnie podobnie jak pomidory przecieramy.
Teraz do przetartego sosu pomidorowo-warzywnego dodajemy wszystkie przyprawy i razem dusimy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dostatecznie gęsty.
Gorący sos nalewamy do słoików (w naszym wypadku do słoików z recyklingu), napełniając je do krawędzi i zakręcamy.
Na dłuższe przechowywanie można sos dodatkowo spasteryzować.
Smacznego!
|
Czas przygotowania: ponad 120 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 05.10.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Bezsernik cytrynowy z jago...
| Makaron szpinakowy z tofu ...
| Wiosenna odsłona czerwonej...
| Wrześniowa Czarnohora - Ho...
| Grillowany bakłażan z humm...
| Gorganica, czyli Gorgany o...
| Spaghetti z brązowej socze...
| Klasyczne pączki na wegani...
| Coleman Cobra 2 - namiot s...
| Pesto z rukoli
| Rockland Poncho Storm - re...
|
| | |