1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
BASTA
AV Polska
GRUPA BIWAKOWA
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
PETA
 
STrawa - przepis
Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
Opis przygotowania:
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie.


Składniki:

- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 30 dag cebuli
- 1 duży por (około 30 dag)
- 30 dag selera
- 25 dag marchwi
- 15 dag korzenia pietruszki
- 1/2 szklanki octu
- 120 g cukru
- 50 g soli
- 10 g pieprzu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- kilka ziaren ziela angielskiego


Przygotowanie:

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito. Pozostałe warzywa gotujemy osobno w nieosolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu odlewamy wodę, a ugotowane warzywa najpierw rozdrabniamy blenderem, a następnie podobnie jak pomidory przecieramy.
Teraz do przetartego sosu pomidorowo-warzywnego dodajemy wszystkie przyprawy i razem dusimy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dostatecznie gęsty.
Gorący sos nalewamy do słoików (w naszym wypadku do słoików z recyklingu), napełniając je do krawędzi i zakręcamy.
Na dłuższe przechowywanie można sos dodatkowo spasteryzować.

Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 49 kcal (205 kJ)
 Białko 1.5 g
 Tłuszcze 0.3 g
 Węglowodany 11.4 g
 Błonnik 2.5 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1491 kcal (6238 kJ)
 Białko 46.2 g
 Tłuszcze 10 g
 Węglowodany 345.1 g
 Błonnik 76.7 g
Czas przygotowania: ponad 120 min.
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Pomidor malinowy  3000 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Cebula (świeża)  300 g
     [
użyto w 9 przepisach]
Por (surowy)  sztuka duża: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Seler korzeń  300 g
     [
użyto w 3 przepisach]
Marchew surowa  250 g
     [
użyto w 4 przepisach]
Pietruszka korzeń  150 g
     [
użyto w 3 przepisach]
Ocet  szklanka: 1/2
     [
użyto w 3 przepisach]
Cukier biały  120 g
     [
użyto w 3 przepisach]
Sól  50 g
     [
użyto w 16 przepisach]
Pieprz czarny (mielony)  łyżka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Papryka mielona słodka  łyżeczka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Ziele angielskie  sztuka średnia: 7
     [
użyto w 3 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
Autor: Łukasz
dodano dnia: 05.10.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Bezsernik cytrynowy z jago...


Makaron szpinakowy z tofu ...


Wiosenna odsłona czerwonej...


Wrześniowa Czarnohora - Ho...


Grillowany bakłażan z humm...


Gorganica, czyli Gorgany o...


Spaghetti z brązowej socze...


Klasyczne pączki na wegani...


Coleman Cobra 2 - namiot s...



Pesto z rukoli


Rockland Poncho Storm - re...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.