1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
JADŁO
chronologicznie   
alfabetycznie  | popularność  |  |
 Zupa krem z dyni
Składniki: - jedna dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni) - około 2 l wody - jedna średnia marchewka - je... więcej >>
 Gofry ziemniaczane z pesto z rukoli
Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 średnie cebule - 250 g mąki pszennej - olej słonecznikowy - łyżeczka soli - pesto z rukoli ( www.naveganie.pl/przepis.php?cod=51114&zm=pesto-z-rukol... więcej >>
 Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: - 3 kg dojrzałych pomidorów - 30 dag c... więcej >>
 Żurek wegański
Składniki: - 500 ml żurku - zakwas z butelki - 5 szt. ziemniaków - 1 marchew - 1 kostka tofu wędzonego - 1 cebula - 3 ząbki czosneku - 5 g chrzan tartego - majeranek suszony - piep... więcej >>
 Klasyczne pączki na weganie
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych pączków. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 szklanki napoju sojowego 4 łyżki spirytusu 2/3 szklanki oleju 5 łyż... więcej >>
 ''Gyros'' z bakłażana
Za 4 zł wyszło mi około 400 g pysznego 🍆 "gyrosa" 🌱. Składniki: - bakłażan około 500 g - 3-4 ząbki czosnku - łyżeczka mielonej papryki wędzonej - łyżeczka pieprzu c... więcej >>
 Pierogi z rzodkiewką i tofu
Składniki na farsz: - jeden pęczek rzodkiewki razem z liśćmi - jedna kostka tofu naturalnego - 100 g łuskanego słonecznika - pieprz i sól do smaku Składniki na ciasto: - maka prz... więcej >>
 Pesto z liści rzodkiewki
Składniki: - liście rzodkiewki z jednego pęczka - słonecznik łuskany 100 g - jeden ząbek czosnku - dwie łyżki oleju lub oliwy - pieprz - sól Przygotowanie: Nasiona słonecznik nam... więcej >>
 Nasz pomysł na szczawiówkę
Szczaw właśnie zaczął pięknie odrastać po zimowej porze, więc najwyższy czas na szczawiówkę 👍. Pamiętam, że od najmłodszych lat, zawsze bardzo lubiłem szczawiówkę. Jednak o... więcej >>
 Roślinne klopsy a'la z Ikei
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc pos... więcej >>
 Hummus klasyczny
Składniki: - pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy - dwie łyżki sezamu - dwa ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - kmin rzymski - pieprz - sól - pół szklanki wody Ciecierzycę na... więcej >>
 Tofu smażone w panierce
Przepis jest banalnie prosty, potrzebujemy:- dwie kostki tofu naturalnego- dwie łyżki sosu sojowego- mąkę pszenną- bułkę tartą lub inną panierkę- pieprz kolorowy- olej do smażeniaWy... więcej >>
 Duszona kasza jaglana z botwinką
Botwinkę myjemy i siekamy dość drobno. Kaszę jaglaną oraz posiekaną botwinkę gotujemy na bardzo wolnym ogniu, w osolonej wodzie pod przykryciem, do czasu, aż kasza będzie miękka. Je... więcej >>
 ''Bigos'' z cukinii lub kabaczka
Składniki: - jeden duży, młody kabaczek (taki z miękką skórką i jeszcze miękkimi pestkami), tak około 1 - 1,2 kg (lub cukinia, bez problemu można używać zamiennie tych dwóch warzyw... więcej >>
 Marynowane kabaczki na półsłodko
Do marynowania kabaczków w ten sposób wybieramy małe sztuki takie, aby plastry kabaczków w całości mieściły nam się do słoików. Składniki: - małe kabaczki (może też być młoda cukin... więcej >>
 Pesto z rukoli
Składniki: - pęczek rukoli, około 100 g - 50 g nasion słonecznika - 50 g orzechów nerkowca - łyżka soku z cytryny - jeden ząbek czosnku (świeży) - łyżka oleju słonecznikowy lub rze... więcej >>
 Marchewka po Koreańsku na dwa sposoby
Z marchewką po koreańsku po raz pierwszy spotkaliśmy się podczas wypraw do Ukrainy i od tamtego czasu zakochaliśmy się w tej potrawie. Co to jest właściwie marchewka po koreańsku? ... więcej >>
 Zimowa sałatka z kalarepy
Jak co roku jesienią, po sezonie, zawsze zostają nam kalarepy, ale nie pozwalamy im się zmarnować. Mamy pyszny przepis na zimową sałatkę z kalarepy i chętnie z niego korzystamy ... więcej >>
 Pomidory na zimę - banalnie prosty przepis
Składniki: - pomidory - woda - sól - 10 g na każdy 1 litr wody Przygotowanie: Sporządzamy 1% solankę. Mieszamy wodę z solą do całkowitego jej rozpuszczenia. Pomidory koktajlow... więcej >>
 Sałatka z zielonych pomidorów
Najpyszniejszy, a zarazem banalnie prosty, sposób na nadmiar jesiennych zielonych pomidorów, które i tak już nie mają szansy dojrzeć 🙂. Składniki: - 2,5 kg zielonych pomido... więcej >>
 Fasolka po bretońsku na weganie
Składniki: - 0,5 kg białej fasoli - 1 kostka wędzonego tofu około 180-200 g - 1 słoiczek przecieru pomidorowego - 1 duża lub 2 małe cebule - 3-4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - ... więcej >>
 Marynowane grillowane kabaczki (cukinia)
Bardzo pyszny pomysł na kabaczki lub cukinię 👍 Ja uprawiam kabaczki, bo według mnie są dużo bardziej wydajne niż cukinia, ale ten pomysł, na zimowe zapasy, jak najbardziej ... więcej >>
 Spaghetti z soczewicą w pomidorach
Składniki: - 1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum - puszka soczewica konserwowej - puszka pomidorów krojonych - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 5 łyżek oleju rzepak... więcej >>
 Domowa pizza na zakwasie
Składniki na ciasto: - 300 g maki pszennej - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 25 g drożdży - 100 g kwasu żytniego - 8 g soli - 120 ml ciepłej wody Dodatki: - ser wegański - wędlin... więcej >>
 Maliny prosto z krzaczków na talerzu
Makaron szpinakowy z twarożkiem tofu-malinowym i aromatyczną siekana miętą 🙂. Składniki: - świeże maliny - kostka tofu naturalnego - makaron szpinakowy - świeża mięta - cuk... więcej >>
 Gulasz z żółciaka siarkowego z ryżem
Żółciaka pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 30 min.Cebulę posiekaną w piórka oraz drobno posiekany czosnek, lekko posolone, przesmażyć na oleju w woku lub na głęboki... więcej >>
 Zielona surówka czerwcowa
Składniki: - odpowiednia ilość liści sałaty - odpowiednia ilość liści buraka liściowego - odpowiednia ilość rukoli - nasiona słonecznika - oliwa z oliwek - parę kropli sosu sojoweg... więcej >>
 Grillowany bakłażan z hummusem
Przepis na to danie jest banalnie prosty. Potrzebujemy: - jednego średniego bakłażana - sos sojowy - olej lub oliwa do pieczenia - hummus ( www.naveganie.pl/przepis.php?cod=51125&z... więcej >>
 Bezsernik cytrynowy z jagodami
Spód: - mąka orkiszowa 150 g - mąka pszenna 150 g - margaryna roślinna 100 g - olej kokosowy 100 g - cukier 100 g - płaska łyżeczka pasty waniliowej - 3 łyżki wody Mieszamy mąkę or... więcej >>
 Makaron z wędzonym tofu, groszkiem i bakłażanem
Składniki: - pół kostki wędzonego tofu - jeden mały bakłażan - 200 g zielonego mrożonego groszku (lub puszka groszku konserwowego) - jedna średnia cebula - 200 g makaronu (np. penne... więcej >>
 Ketchup domowy
Bardzo pyszny domowy ketchup. A przepis jest naprawdę banalnie prosty. Potrzebujemy: - 3 kg dojrzałych pomidorów - 0,5 kg cebuli - 200 g cukru - 30 g soli - 3/4 szklanki octu - 0,5... więcej >>
 Zupa dyniowa
Składniki: - jedna dynia Hokkaido, waga około 1 kg - około 2 l wody - 3 łyżki soczewicy czerwonej - 3 łyżki kaszy jaglanej - 3 łyżki drobnej suchej fasoli - jedna średnia pietruszk... więcej >>
 Tarta porzeczkowo-agrestowa
Składniki: - 400 g mąki pszennej - 250 g margaryny roślinnej (wegańskiej) - 150 g cukru do ciasta - 2 łyżki mleka roślinnego (waniliowego) - 500 g agrestu - 250 g cukru do agrestu... więcej >>
 Omlet ciecierzycowy
Składniki: - mąka z ciecierzycy 200 g - dwie szklanki mleka roślinnego - około łyżeczki soli Kala Namak Mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z mlekiem roślinnym i solą Kala Namak ... więcej >>
maksymalna ilość na stronie  
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Połonina Borżawa jesienią


Trening 5x5 - trenuj efekt...


Beskid Wyspowy i Gorce od ...


Klasyczne pączki na wegani...


Coleman Cobra 2 - namiot s...



Pesto z rukoli


Marynowane grillowane kaba...


Wielka Fatra najdziksze sł...


Wiosenna odsłona Czerwonej...


''Bigos'' z cukinii lub ka...


Cena Mleka czyli proces AI...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.