1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówi± mi, że kochaj± zwierzęta, a potem je krzywdz± lub zabijaj±, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
OTWARTE KLATKI
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
ZIELONE KUJAWY
OSTATNIE POKOLENIE
GRUPA BIWAKOWA
AV Polska
 
Wpis w kategorii - STrawa
Klasyczne p±czki na weganie
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych p±czków.

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
100 g ¶wieżych drożdży
2 szklanki napoju sojowego
4 łyżki spirytusu
2/3 szklanki oleju
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie (opcjonalnie)

Napój sojowy podgrzewamy lekko, do temperatury około 40 st. C, dodajemy pokruszone drożdże i około 100 g m±ki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w misce, cało¶ć przykrywamy i tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyro¶nięcia, na około 15-20 minut.
Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo m±kę, cukier, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do wyro¶nięcia na około 30 minut.
Wyro¶nięte ciasto dzielimy na porcje po około 100 g jedna. Wszystkie porcje formujemy w gładkie kule, które układamy na posypany m±k± blat, przykrywamy ¶ciereczk± i tak zostawiamy do ponownego wyro¶nięcia, na około godzinę.
Olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st. C. P±czki smażymy z obu stron, po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone p±czki wyjmujemy na półmisek lub blaszkę wyłożon± papierowymi ręcznikami i od razu szprycujemy marmolad±, je¶li lubimy p±czki z nadzieniem.
Po wystygnięciu p±czki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z tegoż cukru pudru.

Smacznego!
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
Autorzy: Łukasz i Kasia
dodano dnia: 10.04.2021
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
 
  Popularno¶ć:
 
  PRZEPISY
¦NIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKˇSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Omlet ciecierzycowy


Cena Mleka, czyli proces A...


Inny pomysł na szczawiówkę...


Bigos tradycyjny na wegani...


Marynowane kabaczki na pół...


Na ukraińskim Zakarpaciu -...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Deuter Aircontact Pro 60+1...


Fasolka po bretońsku na we...


Pomidory na zimę - banalni...


Wegański ''Gyros'' z bakła...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.