| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Klasyczne p±czki na weganie
|
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych p±czków.
Składniki:
1 kg m±ki pszennej
100 g ¶wieżych drożdży
2 szklanki napoju sojowego
4 łyżki spirytusu
2/3 szklanki oleju
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie (opcjonalnie)
Napój sojowy podgrzewamy lekko, do temperatury około 40 st. C, dodajemy pokruszone drożdże i około 100 g m±ki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w misce, cało¶ć przykrywamy i tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyro¶nięcia, na około 15-20 minut.
Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo m±kę, cukier, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do wyro¶nięcia na około 30 minut.
Wyro¶nięte ciasto dzielimy na porcje po około 100 g jedna. Wszystkie porcje formujemy w gładkie kule, które układamy na posypany m±k± blat, przykrywamy ¶ciereczk± i tak zostawiamy do ponownego wyro¶nięcia, na około godzinę.
Olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st. C. P±czki smażymy z obu stron, po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone p±czki wyjmujemy na półmisek lub blaszkę wyłożon± papierowymi ręcznikami i od razu szprycujemy marmolad±, je¶li lubimy p±czki z nadzieniem.
Po wystygnięciu p±czki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z tegoż cukru pudru.
Smacznego!
|
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
|
Autorzy: Łukasz i Kasia dodano dnia 10.04.2021r. (o godzinie: 22:51)
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶ć: |
| | |
|
| |
|
|
|
|
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
|
|
|
|
|
| | | | | Zielona surówka czerwcowa
| Ro¶linne klopsy a'la z Ike...
| Połonina Borżawa jesieni±
| Biegowy Trening Interwałow...
| Spaghetti z soczewic± w po...
| Pesto z li¶ci rzodkiewki
| Namiot Fjord Nansen Rekvik...
| La Sportiva TXS GTX - wega...
| Grillowany bakłażan z humm...
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Tofu smażone w panierce
|
| | |