| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak najwiêkszego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Zupa dyniowa
|
Zupa nabiera swojego charakteru podczas d³ugiego, wolnego gotowania.
|
Opis przygotowania:
Sk³adniki:
- jedna dynia Hokkaido, waga oko³o 1 kg
- oko³o 2 l wody
- 3 ³y¿ki soczewicy czerwonej
- 3 ³y¿ki kaszy jaglanej
- 3 ³y¿ki drobnej suchej fasoli
- jedna ¶rednia pietruszka
- pó³ ma³ego korzenia selera
- pó³ ma³ego pora
- 2 z±bki czosnku
- ³y¿ka sosu sojowego
- 3 ³y¿ki oleju
- ³y¿eczka papryki s³odkiej mielonej
- ³y¿ka suchej bazylii
- ¶wie¿o mielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Dyniê myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydr±¿amy gniazda nasienne i tak przygotowan± dyniê kroimy w oko³o 2-3 cm kostkê.
Obieramy pozosta³e warzywa.
Pokrojon± dyniê i obrane warzywa wrzucamy do wody, poza czosnkiem, który przeciskamy przez praskê lub bardzo drobno siekamy i dopiero dodajemy.
Wsypujemy soczewicê, kaszê i fasolê.
Dodajemy sos sojowy, olej i resztê pozosta³ych przypraw.
Wszystko razem gotujemy, na bardzo wolnym ogniu, do czasu, a¿ fasolka bêdzie miêkka (1,5-2h).
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 90-120 min.Porcja na: 4 osoby
|
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
|
|
Autor: £ukasz dodano dnia 25.11.2021r. (o godzinie: 13:46)
Autor o¶wiadczy³, ¿e wpis nie zosta³ z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶æ: |
| | |
|
| |
| | | | Marchewka po Koreañsku na ...
| Klasyczne p±czki na wegani...
| Grillowany bak³a¿an z humm...
| Po³onina Bor¿awa jesieni±
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Zimowa sa³atka z kalarepy
| Namiot Fjord Nansen Rekvik...
| Beskid Wyspowy i Gorce od ...
| Nasz pomys³ na szczawiówkê...
| Ro¶linne klopsy a'la z Ike...
| Wiosenna ods³ona Czerwonej...
|
| | |