1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówi± mi, ¿e kochaj± zwierzêta, a potem je krzywdz± lub zabijaj±, wtedy mówiê im: Cieszê siê, ¿e to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
ZIELONE KUJAWY
BASTA
AV Polska
GRUPA BIWAKOWA
PETA
OTWARTE KLATKI
 
STrawa - przepis
Zupa dyniowa
Zupa nabiera swojego charakteru podczas d³ugiego, wolnego gotowania.
Opis przygotowania:
Sk³adniki:

- 1 dynia Hokkaido, waga oko³o 1 kg
- oko³o 2 l wody
- 3 ³y¿ki soczewicy czerwonej
- 3 ³y¿ki kaszy jaglanej
- 3 ³y¿ki drobnej suchej fasoli
- 1 ¶rednia pietruszka
- 1/2 ma³ego korzenia selera
- 1/2 ma³ego pora
- 2 z±bki czosnku
- 1 ³y¿ka sosu sojowego
- 3 ³y¿ki oleju
- 1 ³y¿eczka papryki s³odkiej mielonej
- 1 ³y¿ka suchej bazylii
- ¶wie¿o mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Dyniê myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydr±¿amy gniazda nasienne i tak przygotowan± dyniê kroimy w oko³o 2-3 cm kostkê.
Obieramy pozosta³e warzywa.
Pokrojon± dyniê i obrane warzywa wrzucamy do wody, poza czosnkiem, który przeciskamy przez praskê lub bardzo drobno siekamy i dopiero dodajemy.
Wsypujemy soczewicê, kaszê i fasolê.
Dodajemy sos sojowy, olej i resztê pozosta³ych przypraw.
Wszystko razem gotujemy, na bardzo wolnym ogniu, do czasu, a¿ fasolka bêdzie miêkka (1,5-2h).

Smacznego!
Przybli¿one warto¶ci od¿ywcze
w jednej porcji potrawy: g
(mo¿esz zmieniæ porcjê do przeliczenia)

Watro¶æ energetyczna 33 kcal (138 kJ)
 Bia³ko 1.5 g
 T³uszcze 1.1 g
 Wêglowodany 5.4 g
 B³onnik 1.2 g
Przybli¿one warto¶ci od¿ywcze
w ca³ym przepisie:
Watro¶æ energetyczna 1174 kcal (4912 kJ)
 Bia³ko 51.7 g
 T³uszcze 37.8 g
 Wêglowodany 191.4 g
 B³onnik 44 g
Czas przygotowania: 90-120 min.
Porcja na: 4 osoby
Sk³adniki u¿yte w przepisie:
Dynia Hokkaido  sztuka ma³a: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Soczewica czerwona (sucha)  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Kasza jaglana  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 3 przepisach]
Fasola bia³a drobna (suche ziarno)  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Pietruszka korzeñ  sztuka ¶rednia: 1
     [
u¿yto w 3 przepisach]
Seler korzeñ  sztuka ma³a: 1/2
     [
u¿yto w 3 przepisach]
Por (surowy)  sztuka ma³a: 1/2
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Czosnek (¶wie¿y)  z±bek: 2
     [
u¿yto w 7 przepisach]
Sos sojowy  ³y¿ka: 1
     [
u¿yto w 6 przepisach]
Olej s³onecznikowy  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 10 przepisach]
Bazylia otarta (sucha)  ³y¿ka: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Papryka mielona s³odka  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Pieprz kolorowy (mielony)  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 8 przepisach]
Sól  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 16 przepisach]
Woda (jako sk³adnik)  2000 ml
     [
u¿yto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: £ukasz
dodano dnia: 25.11.2021
Autor o¶wiadczy³, ¿e wpis nie zosta³ z nik±d skopiowany.
 
  Popularno¶æ:
 
  PRZEPISY
¦NIADANIA (5)

SA£ATKI (4)

DANIA G£ÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEK¡SKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SK£ADNIKI PRZEPISÓW
  
Tarta porzeczkowo-agrestow...


Cena Mleka, czyli proces A...


Sa³atka z zielonych pomido...


Pesto z li¶ci rzodkiewki



Hummus klasyczny


Zielona surówka czerwcowa


Bigos tradycyjny na wegani...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Sos pomidorowo-warzywny ''...


Makaron szpinakowy z tofu ...


Inny pomys³ na szczawiówkê...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrze¿one.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptacjê regulaminu.