1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
ZIELONE KUJAWY
FUNDACJA VIVA
GRUPA BIWAKOWA
AV Polska
OSTATNIE POKOLENIE
OTWARTE KLATKI
 
Wpis w kategorii - STrawa
Fasolka po bretońsku na weganie
Składniki:

- 0,5 kg białej fasoli
- 1 kostka wędzonego tofu około 180-200 g
- 1 słoiczek przecieru pomidorowego
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek zielona angielskiego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- majeranek
- papryka wędzona
- pieprz
- sól
- olej


Przygotowanie:

Fasolę namoczyć w wodzie, najlepiej przez całą noc. Następnie odlać wodę od namaczania i całość przepłukać. Fasolę zalać ponownie wodą i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Fasolę z przyprawami gotować przez około godzinę.

Posiekać dość drobno cebulę i czosnek oraz pokroić w drobną kostkę tofu. Wszystko razem usmażyć na patelni na oleju.

Ugotowaną fasolę pozostawić w wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, w której była gotowana, a następnie dodać usmażone dodatki razem z olejem, przecier pomidorowy i wszystkie pozostałe przyprawy do smaku (sos sojowy, musztardę, kolendrę, majeranek, wędzoną paprykę, pieprz i sól).

Wymieszać razem wszystkie składniki i całość dusić jeszcze, na bardzo wolnym ogniu, przez około pół godziny.

Smacznego!
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autor: Łukasz
dodano dnia: 23.07.2021
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Bezkresne połoniny na późn...


Cena Mleka, czyli proces A...


Marynowane grillowane kaba...


Namiot Fjord Nansen Rekvik...


Jaki namiot kupić i jak do...



Pesto z rukoli


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Gorganica, czyli Gorgany o...


Wielka Fatra - najdziksze ...


Tofu smażone w panierce


Rockland Poncho Storm - re...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.