1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
FUNDACJA VIVA
OSTATNIE POKOLENIE
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
PETA
OTWARTE KLATKI
 
STrawa - przepis
Wegański ''Bigos'' z cukinii lub kabaczka
"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".
Opis przygotowania:
Składniki:

- 1 duży, młody kabaczek (taki z miękką skórką i jeszcze miękkimi pestkami), tak około 1 - 1,2 kg (lub cukinia, bez problemu można używać zamiennie tych dwóch warzyw, bo smakują niemal identycznie)
- 1 kostka tofu wędzonego
- 2 duże cebule
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej do smażenia
- majeranek, świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Kabaczka kroimy w plastry o szerokości około 3-4 cm, obieramy ze skórki, ale nie usuwamy środka z pestkami, tylko plastry kroimy na połówki i ścieramy całość kabaczka na tarce, na grubych oczkach. Startego kabaczka przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w "piórka", podsmażamy na patelni na oleju i dodajemy razem z olejem do garnka, ze startym kabaczkiem.
Następnie kroimy w drobną kosteczkę tofu i podobnie jak cebule, podsmażamy je na oleju na patelni i również dokładamy do garnka.
Starty kabaczek, podsmażone cebulę i tofu solimy jedną łyżeczką soli i zagotowujemy. Po zagotowaniu całości dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, pieprz i całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 20 min, w razie potrzeby "bigos" jeszcze dosalamy.

"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".

Smacznego!

Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 96 kcal (402 kJ)
 Białko 2.7 g
 Tłuszcze 7.3 g
 Węglowodany 5.9 g
 Błonnik 1.7 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1738 kcal (7272 kJ)
 Białko 49.5 g
 Tłuszcze 131.4 g
 Węglowodany 107.8 g
 Błonnik 31.7 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Cukinia (lub Kabaczek)  sztuka duża: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Tofu wędzone (Lunter)  kostka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Cebula (świeża)  sztuka duża: 2
     [
użyto w 9 przepisach]
Koncentrat pomidorowy  słoik: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/2
     [
użyto w 10 przepisach]
Sos sojowy  łyżka: 2
     [
użyto w 6 przepisach]
Majeranek suszony  łyżka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Pieprz czarny (mielony)  szczypta: 1
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 16 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autor: Łukasz
dodano dnia: 14.08.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Pomidory na zimę - banalni...


Bezkresne połoniny na późn...


Na ukraińskim Zakarpaciu -...


Pesto z liści rzodkiewki


Rockland Poncho Storm - re...


Makaron szpinakowy z tofu ...


Domowa pizza wegańska na z...


Marynowane grillowane kaba...


Sałatka z zielonych pomido...


Namiot Fjord Nansen Rekvik...


Ładowarka rowerowa USB MD1...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.