| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | AV Polska |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | BASTA |
 | | PETA |
|
| |
Makaron z wędzonym tofu, groszkiem i bakłażanem
|
Składniki:
- pół kostki wędzonego tofu
- jeden mały bakłażan
- 200 g zielonego mrożonego groszku (lub puszka groszku konserwowego)
- jedna średnia cebula
- 200 g makaronu (np. penne)
- olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz i sól
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę lub paski. Cebulę kroimy w piórka. Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Tofu razem z cebulą podsmażamy na patelni, wcześniej pieprząc i soląc do smaku. Bakłażana grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, następnie kroimy plastry w cienkie paski i dodajemy do cebuli i tofu. Jeśli używamy groszku mrożonego, gotujemy go w lekko osolonej wodzie i dodajemy do reszty składników. Jeśli używamy groszku konserwowego, dodajemy go po odlaniu zalewy. Wszystko jeszcze przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy lekko wodą i jeszcze chwilę razem prużymy.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie i podajemy z wcześniej przygotowanym "sosem".
Teraz wcinamy!
Niestety, żeby zrobić fotkę gotowej potrawy, przypomniało mi się dopiero, kiedy już prawie nic nie zostało na talerzu 🤷😁.
Smacznego!
|
Galeria:
Autor: Łukasz dodano dnia: 20.12.2021
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Domowa pizza na zakwasie
| Roślinne klopsy a'la z Ike...
| Omlet ciecierzycowy
| Pomidory na zimę - banalni...
| Wrześniowa Czarnohora
| Zupa krem z dyni
| Grillowany bakłażan z humm...
| Klasyczne pączki na wegani...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Beskid Wyspowy i Gorce od ...
|
| | |