| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | BASTA |
 | | PETA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
|
| |
Bezsernik cytrynowy z jagodami
|
Opis przygotowania:
Spód:
- mąka orkiszowa 150 g
- mąka pszenna 150 g
- margaryna roślinna 100 g
- olej kokosowy 100 g
- cukier 100 g
- płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki wody
Mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy cukier, margarynę, olej kokosowy i pastę waniliową (lub olejek waniliowy) oraz dolewamy trzy łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą dobrze wyrobioną masę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny.
Wierzch bezsernika:
- tofu miękkie jedno opakowanie (400 g)
- kasza jaglana 3/4 szklanki
- galaretka cytrynowa roślinna, najlepiej agarowa 1 op (40 g)
- budyń waniliowy 1 op (40 g)
- cukier 150 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g mrożonych jagód leśnych lub świeżych
- jedna łyżka cukru pudru
Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Ja gotuje w proporcjach 1 porcja kaszy na trzy porcje wody i gotuję do czasu wygotowania się całej wody, na wolnym ogniu.
Ostudzoną kaszę jaglaną, tofu, galaretkę, budyń, cukier i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą gładką masę.
Ciasto na spód wykładamy na blaszkę, lekko dziurkujemy np. widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp. 190 st.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę bezserową. Na wygładzoną masę rozsypujemy równomiernie jagody i na koniec jagody posypujemy jeszcze przez siteczko cukrem pudrem.
Całość pieczemy jeszcze około 40 min. w temp. 190 st.
Smacznego!!!
|
Galeria przepisu:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Mrożone jagody lepiej jest rozsypywać bez ich wcześniejszego rozmrażania, bo wtedy łatwiej się rozkładają i się nie rozgniatają.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 13.04.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Grillowany bakłażan z humm...
| Namiot Lanshan 2 Plus czyl...
| Biegowy Trening Interwałow...
| Tofu smażone w panierce
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Spaghetti z soczewicą w po...
| Pierogi z rzodkiewką i tof...
| Fasolka po bretońsku na we...
| Rockland Poncho Storm - re...
| Zupa dyniowa
| Pesto z rukoli
|
| | |