1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Bezsernik cytrynowy z jagodami
Opis przygotowania:
Spód:
- mąka orkiszowa 150 g
- mąka pszenna 150 g
- margaryna roślinna 100 g
- olej kokosowy 100 g
- cukier 100 g
- płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki wody

Mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy cukier, margarynę, olej kokosowy i pastę waniliową (lub olejek waniliowy) oraz dolewamy trzy łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą dobrze wyrobioną masę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny.


Wierzch bezsernika:
- tofu miękkie jedno opakowanie (400 g)
- kasza jaglana 3/4 szklanki
- galaretka cytrynowa roślinna, najlepiej agarowa 1 op (40 g)
- budyń waniliowy 1 op (40 g)
- cukier 150 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g mrożonych jagód leśnych lub świeżych
- jedna łyżka cukru pudru

Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Ja gotuje w proporcjach 1 porcja kaszy na trzy porcje wody i gotuję do czasu wygotowania się całej wody, na wolnym ogniu.
Ostudzoną kaszę jaglaną, tofu, galaretkę, budyń, cukier i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą gładką masę.

Ciasto na spód wykładamy na blaszkę, lekko dziurkujemy np. widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp. 190 st.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę bezserową. Na wygładzoną masę rozsypujemy równomiernie jagody i na koniec jagody posypujemy jeszcze przez siteczko cukrem pudrem.

Całość pieczemy jeszcze około 40 min. w temp. 190 st.

Smacznego!!!
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 248 kcal (1038 kJ)
 Białko 4.7 g
 Tłuszcze 9.7 g
 Węglowodany 35.6 g
 Błonnik 2.3 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.7 g
 cukry 1.3 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 4532 kcal (18962 kJ)
 Białko 86.8 g
 Tłuszcze 177.2 g
 Węglowodany 650.8 g
 Błonnik 42.8 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 13.5 g
 cukry 23.1 g
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Tofu miękkie (Polsoja)  kostka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Kasza jaglana  szklanka: 3/4
     [
użyto w 3 przepisach]
Galaretka cytrynowa roślinna (agarowa)  opakowanie: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Budyń waniliowy (proszek)  opakowanie: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cukier biały  250 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Sok z cytryny  łyżka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Jagody leśne (mrożone)  200 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Cukier puder  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka orkiszowa  150 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  150 g
     [
użyto w 7 przepisach]
Margaryna roślinna (Flora)  100 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej kokosowy  100 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Pasta waniliowa (dr.Oetker)  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Woda (jako składnik)  łyżka: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Mrożone jagody lepiej jest rozsypywać bez ich wcześniejszego rozmrażania, bo wtedy łatwiej się rozkładają i się nie rozgniatają.
Autor: Łukasz
dodano dnia 13.04.2020r.
(o godzinie: 12:30)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Pomidory na zimę - banalni...


La Sportiva TXS GTX - wega...


Fasolka po bretońsku na we...


Nasz pomysł na szczawiówkę...


Maliny prosto z krzaczków ...


Pierogi z rzodkiewką i tof...


Wielka Fatra najdziksze sł...


Wiosenna odsłona Czerwonej...


Deuter Aircontact 60+15 - ...


Sos pomidorowo-warzywny ''...


Domowa pizza na zakwasie


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.