| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Bezsernik cytrynowy z jagodami
|
Opis przygotowania:
Spód:
- mąka orkiszowa 150 g
- mąka pszenna 150 g
- margaryna roślinna 100 g
- olej kokosowy 100 g
- cukier 100 g
- płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki wody
Mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy cukier, margarynę, olej kokosowy i pastę waniliową (lub olejek waniliowy) oraz dolewamy trzy łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą dobrze wyrobioną masę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny.
Wierzch bezsernika:
- tofu miękkie jedno opakowanie (400 g)
- kasza jaglana 3/4 szklanki
- galaretka cytrynowa roślinna, najlepiej agarowa 1 op (40 g)
- budyń waniliowy 1 op (40 g)
- cukier 150 g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g mrożonych jagód leśnych lub świeżych
- jedna łyżka cukru pudru
Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Ja gotuje w proporcjach 1 porcja kaszy na trzy porcje wody i gotuję do czasu wygotowania się całej wody, na wolnym ogniu.
Ostudzoną kaszę jaglaną, tofu, galaretkę, budyń, cukier i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą gładką masę.
Ciasto na spód wykładamy na blaszkę, lekko dziurkujemy np. widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp. 190 st.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę bezserową. Na wygładzoną masę rozsypujemy równomiernie jagody i na koniec jagody posypujemy jeszcze przez siteczko cukrem pudrem.
Całość pieczemy jeszcze około 40 min. w temp. 190 st.
Smacznego!!!
|
Galeria przepisu:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Mrożone jagody lepiej jest rozsypywać bez ich wcześniejszego rozmrażania, bo wtedy łatwiej się rozkładają i się nie rozgniatają.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia 13.04.2020r. (o godzinie: 12:30)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
| | |
|
| |
| | | | Pomidory na zimę - banalni...
| La Sportiva TXS GTX - wega...
| Fasolka po bretońsku na we...
| Nasz pomysł na szczawiówkę...
| Maliny prosto z krzaczków ...
| Pierogi z rzodkiewką i tof...
| Wielka Fatra najdziksze sł...
| Wiosenna odsłona Czerwonej...
| Deuter Aircontact 60+15 - ...
| Sos pomidorowo-warzywny ''...
| Domowa pizza na zakwasie
|
| | |