| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | PETA |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | BASTA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
|
| |
Bezsernik cytrynowy z jagodami
|
Opis przygotowania:
Spód:
- 150 g mąki orkiszowej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g margaryny roślinnej
- 100 g oleju kokosowego
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej
- 3 łyżki wody
Mieszamy mąkę orkiszową i pszenną, dodajemy cukier, margarynę, olej kokosowy i pastę waniliową (lub olejek waniliowy) oraz dolewamy trzy łyżki wody. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą dobrze wyrobioną masę i odstawiamy pod przykryciem na około pół godziny.
Wierzch bezsernika:
- 1 opakowanie miękkiego tofu (400 g)
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej roślinnej (najlepiej agarowej - 40 g)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
- 150 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g mrożonych jagód leśnych lub świeżych
- 1 łyżka cukru pudru
Kaszę jaglaną przepłukujemy i gotujemy z odrobiną soli do miękkości. Ja gotuje w proporcjach 1 porcja kaszy na trzy porcje wody i gotuję do czasu wygotowania się całej wody, na wolnym ogniu.
Ostudzoną kaszę jaglaną, tofu, galaretkę, budyń, cukier i sok z cytryny miksujemy w blenderze na jednolitą gładką masę.
Ciasto na spód wykładamy na blaszkę, lekko dziurkujemy np. widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 15 min w temp. 190 st.
Na podpieczony spód wykładamy całą masę bezserową. Na wygładzoną masę rozsypujemy równomiernie jagody i na koniec jagody posypujemy jeszcze przez siteczko cukrem pudrem.
Całość pieczemy jeszcze około 40 min. w temp. 190 st.
Smacznego!!!
|
Galeria przepisu:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Mrożone jagody lepiej jest rozsypywać bez ich wcześniejszego rozmrażania, bo wtedy łatwiej się rozkładają i się nie rozgniatają.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 13.04.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Biegowy Trening Interwałow...
| Zupa krem z dyni
| Namiot Fjord Nansen Rekvik...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Domowa pizza wegańska na z...
| 2 października - Światowy ...
| Gulasz z żółciaka siarkowe...
| Wiosenna odsłona czerwonej...
| Marynowane grillowane kaba...
| Beskid Wyspowy i Gorce - o...
| Gofry ziemniaczane z pesto...
|
| | |