1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Zupa krem z dyni
Opis przygotowania:
Składniki:
- jedna dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni)
- około 2 l wody
- jedna średnia marchewka
- jedna średnia pietruszka
- pół średniego korzenia selera
- jeden duży ziemniak
- około łyżeczki mielonego imbiru (lub imbir świeży)
- łyżka octu
- pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Dynię myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne i tak przygotowaną dynię kroimy w około 3 cm kostkę. Obieramy pozostałe warzywa, też je lekko kroimy. Pokrojoną dynię i warzywa wrzucamy do wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Teraz mielimy całą zawartość garnka za pomocą rozdrabniacza typu "żyrafa", dodajemy imbir, ocet, pieprz i ewentualnie jeszcze dosalamy do smaku.
Całość gotujemy jeszcze przez około 5-7 min.

Tak przygotowany krem z dyni najlepiej smakuje z grzankami. My dodajemy jeszcze odrobinę prażonego słonecznika.

Smacznego!
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 21 kcal (88 kJ)
 Białko 0.5 g
 Tłuszcze 0.1 g
 Węglowodany 5.4 g
 Błonnik 1 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
 cukry 0.6 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 806 kcal (3372 kJ)
 Białko 20 g
 Tłuszcze 2.6 g
 Węglowodany 209.8 g
 Błonnik 39.4 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.7 g
 cukry 24.1 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Dynia Hokkaido  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Marchew surowa  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Pietruszka korzeń  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Seler korzeń  sztuka średnia: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Ziemniaki surowe  sztuka duża: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Woda (jako składnik)  2000 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Imbir mielony  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Ocet  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Pieprz kolorowy  szczypta: 1
     [
użyto w 8 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 13 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: Kasia
dodano dnia 28.09.2020r.
(o godzinie: 16:03)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
Domowa pizza na zakwasie


Na późnoletnim Świdowcu



Pesto z rukoli


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Wielka Fatra najdziksze sł...


Sos pomidorowo-warzywny ''...


2 października - Światowy ...


Biegowy Trening Interwałow...


Gorganica, czyli Gorgany o...


Zielona surówka czerwcowa


Marynowane grillowane kaba...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.