1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
OSTATNIE POKOLENIE
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
PETA
 
STrawa - przepis
Zupa krem z dyni
Opis przygotowania:
Składniki:

- 1 dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni)
- około 2 l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1/2 średniego korzenia selera
- 1 duży ziemniak
- około 1 łyżeczki mielonego imbiru (lub imbir świeży)
- 1 łyżka octu
- pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Dynię myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne i tak przygotowaną dynię kroimy w około 3 cm kostkę. Obieramy pozostałe warzywa, też je lekko kroimy. Pokrojoną dynię i warzywa wrzucamy do wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Teraz mielimy całą zawartość garnka za pomocą rozdrabniacza typu "żyrafa", dodajemy imbir, ocet, pieprz i ewentualnie jeszcze dosalamy do smaku.
Całość gotujemy jeszcze przez około 5-7 min.

Tak przygotowany krem z dyni najlepiej smakuje z grzankami. My dodajemy jeszcze odrobinę prażonego słonecznika.

Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 19 kcal (79 kJ)
 Białko 0.9 g
 Tłuszcze 0.1 g
 Węglowodany 4.5 g
 Błonnik 1 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 718 kcal (3004 kJ)
 Białko 36.2 g
 Tłuszcze 4.1 g
 Węglowodany 173.8 g
 Błonnik 36.7 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Dynia Hokkaido  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Marchew surowa  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 4 przepisach]
Pietruszka korzeń  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Seler korzeń  sztuka średnia: 1/2
     [
użyto w 3 przepisach]
Ziemniaki surowe  sztuka duża: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Woda (jako składnik)  2000 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Imbir mielony  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Ocet  łyżka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Pieprz kolorowy (mielony)  szczypta: 1
     [
użyto w 8 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 16 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: Kasia
dodano dnia: 28.09.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Tofu smażone w panierce


Fasolka po bretońsku na we...


Marynowane grillowane kaba...


Omlet ciecierzycowy


Na ukraińskim Zakarpaciu -...



Pesto z rukoli


Bigos tradycyjny na wegani...


Deuter Aircontact Pro 60+1...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Makaron z wędzonym tofu, g...


Namiot Fjord Nansen Rekvik...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.