1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Żurek wegański
Opis przygotowania:
Składniki:
- 500 ml żurku - zakwas z butelki
- 5 szt. ziemniaków
- 1 marchew
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosneku
- 5 g chrzan tartego
- majeranek suszony
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki olej słonecznikowego

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić. Do garnka wlać wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy i ugotować w niej ziemniaki i marchewkę. Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Tofu pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na patelni. Podsmażoną cebulę, czosnek i tofu dodać do gotującej się zupy. Dodać żurek z butelki, zaciągnąć mąką, doprawić do smaku przyprawami i chrzanem. Gotować jeszcze chwilę, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

Smacznego!
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 40 kcal (167 kJ)
 Białko 1 g
 Tłuszcze 2.3 g
 Węglowodany 4 g
 Błonnik 0.4 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.3 g
 cukry 0.3 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 1527 kcal (6389 kJ)
 Białko 39.6 g
 Tłuszcze 87.6 g
 Węglowodany 152.4 g
 Błonnik 15.9 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 11.9 g
 cukry 13 g
Czas przygotowania: 15-30 min.
Porcja na: 6 osób
Składniki użyte w przepisie:
Żurek - zakwas z butelki  500 ml
     [
użyto w 1 przepisie]
Ziemniaki surowe  sztuka średnia: 5
     [
użyto w 3 przepisach]
Marchew surowa  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Tofu wędzone  kostka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 6 przepisach]
Czosnek (świeży)  ząbek: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Chrzan tarty (ze słoika KRAKUS)  5 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Majeranek suszony  szczypta: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Pieprz kolorowy  szczypta: 1
     [
użyto w 8 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 13 przepisach]
Liść laurowy  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 1 przepisie]
Ziele angielskie  sztuka średnia: 3
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  łyżeczka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Woda (jako składnik)  2500 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: Kasia
dodano dnia 07.03.2020r.
(o godzinie: 17:12)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
Omlet ciecierzycowy


Rockland Poncho Storm - re...



Pesto z rukoli


Biegowy Trening Interwałow...


Na późnoletnim Świdowcu


Sałatka z zielonych pomido...


Domowa pizza na zakwasie


Fasolka po bretońsku na we...


Połonina Borżawa jesienią


Duszona kasza jaglana z bo...



Zupa dyniowa


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.