1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Hummus klasyczny
Najbardziej podstawowa wersja humusu.
Opis przygotowania:
Składniki:
- pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- dwie łyżki sezamu
- dwa ząbki czosnku
- łyżka soku z cytryny
- kmin rzymski
- pieprz
- sól
- pół szklanki wody

Ciecierzycę należy namoczyć, najlepiej około 12h.
Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie. Ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę razem z pozostałymi składnikami, przyprawami i wodą bardzo dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą masę, w razie potrzeby, gdyby humus był za gęsty, można dodać jeszcze odrobinę wodą.

Smacznego!
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 133 kcal (556 kJ)
 Białko 6.3 g
 Tłuszcze 5 g
 Węglowodany 16.7 g
 Błonnik 8.7 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g
 cukry 0.1 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 493 kcal (2063 kJ)
 Białko 23.2 g
 Tłuszcze 18.4 g
 Węglowodany 61.7 g
 Błonnik 32.3 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 1.4 g
 cukry 0.5 g
Składniki użyte w przepisie:
Ciecierzyca suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Sezam  łyżka: 2
     [
użyto w 1 przepisie]
Czosnek (świeży)  ząbek: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sok z cytryny  łyżka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Kmin Rzymski  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Pieprz czarny  szczypta: 2
     [
użyto w 5 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1/2
     [
użyto w 13 przepisach]
Woda (jako składnik)  szklanka: 1/2
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
PRZEKĄSKI
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Kmin rzymski, pieprz i sól najlepiej jest dodać w ilościach, dopasowanych do indywidualnych upodobań.
Powiązane wpisy:
Grillowany bakłażan z hummusem
Autor: Łukasz
dodano dnia 05.04.2020r.
(o godzinie: 16:10)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Marynowane kabaczki na pół...


''Bigos'' z cukinii lub ka...


Bezsernik cytrynowy z jago...


Marchewka po Koreańsku na ...


Pesto z liści rzodkiewki


Marynowane grillowane kaba...


Trening 5x5 - trenuj efekt...


Makaron z wędzonym tofu, g...


Połonina Borżawa jesienią


Pierogi z rzodkiewką i tof...


Grillowany bakłażan z humm...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.