1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
AV Polska
OSTATNIE POKOLENIE
ZIELONE KUJAWY
PETA
BASTA
 
STrawa - przepis
Roślinne klopsy a'la z Ikei
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać mąki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i mąki z ciecierzycy.
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i są, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂

Składniki:

- 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- 1/2 szklanki suchego ziarna grochu
- 1 pęczek jarmużu, około 100 g
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 średnie marchewki
- 1 czerwona słodka papryka
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- sól
- świeżo mielony pieprz (kolorowy)

Przygotowanie:

Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać strączki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone strączki oraz podsmażoną cebulę zmielić maszynką do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowaną marchew, groszek zielony, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy mąki: łyżkę mąki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na dość głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 130 kcal (544 kJ)
 Białko 4.7 g
 Tłuszcze 5.9 g
 Węglowodany 16.1 g
 Błonnik 5.9 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1939 kcal (8113 kJ)
 Białko 70.6 g
 Tłuszcze 87.6 g
 Węglowodany 240.4 g
 Błonnik 87.8 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 8 osób
Składniki użyte w przepisie:
Ciecierzyca suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Groch suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 1 przepisie]
Jarmuż surowy  100 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Groszek zielony konserwowy  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Marchew surowa  sztuka średnia: 3
     [
użyto w 4 przepisach]
Papryka czerwona słodka  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 9 przepisach]
Mąka z ciecierzycy  łyżka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Mąka gryczana  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  łyżka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 16 przepisach]
Pieprz kolorowy (mielony)  łyżeczka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Zioła prowansalskie  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 10 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwową, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za nią nie przepadam.
Autor: Łukasz
dodano dnia: 25.01.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Wiosenna odsłona czerwonej...


Deuter Aircontact Pro 60+1...


Makaron z wędzonym tofu, g...


Wegański ''Bigos'' z cukin...


Marchewka po Koreańsku na ...


Marynowane grillowane kaba...


Kwietniowa Połonina Piskon...


Bezkresne połoniny na późn...


Klasyczne pączki na wegani...


Pesto z liści rzodkiewki


Zimowa sałatka z kalarepy


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.