| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Ro¶linne klopsy a'la z Ikei
|
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać m±ki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i m±ki z ciecierzycy.
|
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i s±, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂
Składniki:
- pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- pół szklanki suchego ziarna grochu
- pęczek jarmużu, około 100 g
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 ¶rednie marchewki
- jedna czerwona słodka papryka
- 2 ¶rednie cebule
- łyżka m±ki z ciecierzycy
- łyżka m±ki gryczanej
- łyżka m±ki pszennej
- sól
- ¶wieżo mielony pieprz (kolorowy)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać str±czki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone str±czki oraz podsmażon± cebulę zmielić maszynk± do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowan± marchew, groszek zielony, pokrojon± w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy m±ki: łyżkę m±ki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na do¶ć głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.
Smacznego!
|
Galeria przepisu:
Czas przygotowania: 45-60 min.Porcja na: 8 osób
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwow±, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za ni± nie przepadam.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia 25.01.2020r. (o godzinie: 20:20)
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶ć: |
| | |
|
| |
|
|
|
|
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
|
|
|
|
|
| | | | | Wiosenna odsłona Czerwonej...
| Pomidory na zimę - banalni...
| Domowa pizza na zakwasie
| Ro¶linne klopsy a'la z Ike...
| Omlet ciecierzycowy
| Biegowy Trening Interwałow...
| Pesto z li¶ci rzodkiewki
| Nasz pomysł na szczawiówkę...
| Dlaczego ¶piwory syntetycz...
| Kwietniowa Połonina Piskon...
| Gulasz z żółciaka siarkowe...
|
| | |