| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | AV Polska |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | PETA |
 | | BASTA |
|
| |
Roślinne klopsy a'la z Ikei
|
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać mąki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i mąki z ciecierzycy.
|
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i są, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- 1/2 szklanki suchego ziarna grochu
- 1 pęczek jarmużu, około 100 g
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 średnie marchewki
- 1 czerwona słodka papryka
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki gryczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- sól
- świeżo mielony pieprz (kolorowy)
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać strączki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone strączki oraz podsmażoną cebulę zmielić maszynką do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowaną marchew, groszek zielony, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy mąki: łyżkę mąki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na dość głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.
Smacznego!
|
Galeria przepisu:
Czas przygotowania: 45-60 min.Porcja na: 8 osób
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwową, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za nią nie przepadam.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 25.01.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Wiosenna odsłona czerwonej...
| Deuter Aircontact Pro 60+1...
| Makaron z wędzonym tofu, g...
| Wegański ''Bigos'' z cukin...
| Marchewka po Koreańsku na ...
| Marynowane grillowane kaba...
| Kwietniowa Połonina Piskon...
| Bezkresne połoniny na późn...
| Klasyczne pączki na wegani...
| Pesto z liści rzodkiewki
| Zimowa sałatka z kalarepy
|
| | |