1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Ro¶linne klopsy a'la z Ikei
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać m±ki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i m±ki z ciecierzycy.
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i s±, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂

Składniki:

- pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- pół szklanki suchego ziarna grochu
- pęczek jarmużu, około 100 g
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 ¶rednie marchewki
- jedna czerwona słodka papryka
- 2 ¶rednie cebule
- łyżka m±ki z ciecierzycy
- łyżka m±ki gryczanej
- łyżka m±ki pszennej
- sól
- ¶wieżo mielony pieprz (kolorowy)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać str±czki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone str±czki oraz podsmażon± cebulę zmielić maszynk± do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowan± marchew, groszek zielony, pokrojon± w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy m±ki: łyżkę m±ki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.




Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na do¶ć głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone warto¶ci odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watro¶ć energetyczna 129 kcal (540 kJ)
 Białko 4.7 g
 Tłuszcze 5.9 g
 Węglowodany 16.5 g
 Błonnik 5.1 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.6 g
 cukry 2.3 g
Przybliżone warto¶ci odrzywcze
w całej potrawie:
Watro¶ć energetyczna 1917 kcal (8021 kJ)
 Białko 70.1 g
 Tłuszcze 88.1 g
 Węglowodany 245.9 g
 Błonnik 75.4 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 9.4 g
 cukry 34.2 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 8 osób
Składniki użyte w przepisie:
Ciecierzyca suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Groch suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 1 przepisie]
Jarmuż surowy  100 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Groszek zielony konserwowy  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Marchew surowa  sztuka ¶rednia: 3
     [
użyto w 3 przepisach]
Papryka czerwona słodka  sztuka ¶rednia: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (¶wieża)  sztuka ¶rednia: 2
     [
użyto w 6 przepisach]
M±ka z ciecierzycy  łyżka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
M±ka gryczana  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
M±ka pszenna typ 500  łyżka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 13 przepisach]
Pieprz kolorowy  łyżeczka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Zioła prowansalskie  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwow±, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za ni± nie przepadam.
Autor: Łukasz
dodano dnia 25.01.2020r.
(o godzinie: 20:20)
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
 
  Popularno¶ć:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKˇSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

¦NIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
Wiosenna odsłona Czerwonej...


Pomidory na zimę - banalni...


Domowa pizza na zakwasie


Ro¶linne klopsy a'la z Ike...


Omlet ciecierzycowy


Biegowy Trening Interwałow...


Pesto z li¶ci rzodkiewki


Nasz pomysł na szczawiówkę...


Dlaczego ¶piwory syntetycz...


Kwietniowa Połonina Piskon...


Gulasz z żółciaka siarkowe...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.