1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
ZIELONE KUJAWY
PETA
OTWARTE KLATKI
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
BASTA
GRUPA BIWAKOWA
 
STrawa - przepis
Omlet ciecierzycowy
Na zdjęciu widoczna jest wersja omletu ze szczypiorkiem i dodatkami, natomiast poniżej podany jest przepis w wersji podstawowej.
Opis przygotowania:
Składniki:

- 200 g mąki z ciecierzycy
- 2 szklanki mleka roślinnego
- około 1 łyżeczki soli Kala Namak

Mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z mlekiem roślinnym i solą Kala Namak (jeśli taką posiadamy, bo nadaje ona smak i zapach przypominające jajka - jeśli nie posiadamy to zwykła sól, w wersji na słodko oczywiście dosładzamy) Następnie odstawiamy mieszankę na 20 min, po tym czasie dodajemy dowolne dodatki i smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju.

Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 144 kcal (602 kJ)
 Białko 9 g
 Tłuszcze 3.4 g
 Węglowodany 22 g
 Błonnik 3.8 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1015 kcal (4247 kJ)
 Białko 63.5 g
 Tłuszcze 23.7 g
 Węglowodany 155.5 g
 Błonnik 26.5 g
Czas przygotowania: 15-30 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Mąka z ciecierzycy  200 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Mleko sojowe  szklanka: 2
     [
użyto w 1 przepisie]
Sól Kala Namak  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Kategorie do których dodano przepis:
ŚNIADANIA | DANIA GŁÓWNE | KOLACJE
Autor: Łukasz
dodano dnia: 11.02.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Elbrus Talon - wyprawowe b...


Jaki namiot kupić i jak do...


Makaron z wędzonym tofu, g...


Pesto z liści rzodkiewki


Fasolka po bretońsku na we...


Bezsernik cytrynowy z jago...


Grillowany bakłażan z humm...


Duszona kasza jaglana z bo...


2 października - Światowy ...


Wegański ''Gyros'' z bakła...


Dlaczego śpiwory syntetycz...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.