| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | BASTA |
 | | PETA |
 | | AV Polska |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
|
| |
Bigos tradycyjny na weganie
|
Opis przygotowania:
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej surowej
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 2 średnie cebule
- 200 ml oleju
- 5 średniej wielkości kapeluszy suszonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 listki liści laurowych łyżeczka
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz świeżo mielony
- sól
Kapustę kiszoną możemy dodatkowo posiekać na drobniejszą (wedle upodobań) i gotujemy do miękkości. Świeżą kapustę szatkujemy, solimy i również gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w "piórka", tofu kroimy w kostkę i razem porządnie podsmażamy na oleju na patelni.
Następnie wszystkie składniki wrzucamy do jednego dużego garnka: obie ugotowanie kapusty, przecier pomidorowy, podsmażone tofu z cebulą, wszystkie przyprawy i dolewamy resztę pozostałego oleju. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez godzinę lub dłużej (każdy bigos lubi długie wolne gotowanie).
Bigos najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki się "przegryzą", oraz jeszcze lepiej przez kilka kolejnych, po wielokrotnym podgrzewaniu.
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 90-120 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 29.06.2025
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Deuter Aircontact Pro 60+1...
| Marynowane grillowane kaba...
| Pieszo przez Bory Tucholsk...
| Hummus klasyczny
| Zupa krem z dyni
| Wegański ''Bigos'' z cukin...
| Klasyczne pączki na wegani...
| Wielka Fatra - najdziksze ...
| Gorganica, czyli Gorgany o...
| Makaron szpinakowy z tofu ...
| Namiot Lanshan 2 Plus, czy...
|
| | |