| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | PETA |
 | | AV Polska |
|
| |
Żółciak siarkowy |
Ten składnik użyto w 1 przepisie.
|
Opis składnika:
Żółciak siarkowy, znany również jako "kurczak z lasu", to grzyb jadalny, który charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi i charakterystycznym smakiem (mogącym przypominać mięso z kurczaka). Młode owocniki są jadalne po obróbce termicznej, która usuwa ewentualne toksyny i nadaje im charakterystyczny smak. Żółciaka siarkowego można wykorzystać do przygotowania sznycli, kotletów, gulaszy, sosów, a nawet pasztetu.
Zawiera β-glukany, które wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą oraz może wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera związki fenolowe i inne antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
Zdjęcia składnika:
|
|
|
| |
| | | | Wrześniowa Czarnohora - Ho...
| Bezkresne połoniny na późn...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Jaki namiot kupić i jak do...
| Żurek wegański
| Spaghetti z brązowej socze...
| Pesto z rukoli
| Dlaczego śpiwory syntetycz...
| Na ukraińskim Zakarpaciu -...
| Makaron z wędzonym tofu, g...
| Gulasz z żółciaka siarkowe...
|
| | |