1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
FUNDACJA VIVA
OSTATNIE POKOLENIE
GRUPA BIWAKOWA
ZIELONE KUJAWY
BASTA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
STrawa - przepis
Żurek wegański
Opis przygotowania:
Składniki:

- 500 ml żurku - zakwas z butelki
- 5 szt. ziemniaków
- 1 marchew
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosneku
- 5 g chrzan tartego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 1/3 szklanki olej słonecznikowego
- majeranek suszony
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie

Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić. Do garnka wlać wodę, osolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy i ugotować w niej ziemniaki i marchewkę. Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Tofu pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na patelni. Podsmażoną cebulę, czosnek i tofu dodać do gotującej się zupy. Dodać żurek z butelki, zaciągnąć mąką, doprawić do smaku przyprawami i chrzanem. Gotować jeszcze chwilę, aż ziemniaki i marchewka będą miękkie.

Smacznego!
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 40 kcal (167 kJ)
 Białko 1.1 g
 Tłuszcze 2.3 g
 Węglowodany 4.1 g
 Błonnik 0.7 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1544 kcal (6460 kJ)
 Białko 42.4 g
 Tłuszcze 88.5 g
 Węglowodany 157.8 g
 Błonnik 25 g
Czas przygotowania: 15-30 min.
Porcja na: 6 osób
Składniki użyte w przepisie:
Żurek - zakwas z butelki  500 ml
     [
użyto w 1 przepisie]
Ziemniaki surowe  sztuka średnia: 5
     [
użyto w 3 przepisach]
Marchew surowa  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 4 przepisach]
Tofu wędzone (Lunter)  kostka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 9 przepisach]
Czosnek (świeży)  ząbek: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Chrzan tarty (ze słoika - KRAKUS)  5 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Majeranek suszony  szczypta: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Pieprz kolorowy (mielony)  szczypta: 1
     [
użyto w 8 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 16 przepisach]
Liść laurowy  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 2 przepisach]
Ziele angielskie  sztuka średnia: 3
     [
użyto w 3 przepisach]
Mąka pszenna typ 500  łyżeczka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 10 przepisach]
Woda (jako składnik)  2500 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: Kasia
dodano dnia: 07.03.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Gulasz z żółciaka siarkowe...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


Inny pomysł na szczawiówkę...


Domowa pizza wegańska na z...


Bigos tradycyjny na wegani...


Duszona kasza jaglana z bo...


25 listopada - Dzień bez f...


Tofu smażone w panierce


Bezsernik cytrynowy z jago...


Wielka Fatra - najdziksze ...



Zupa dyniowa


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.