| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Zupa krem z dyni
|
Opis przygotowania:
Składniki:
- jedna dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni)
- około 2 l wody
- jedna średnia marchewka
- jedna średnia pietruszka
- pół średniego korzenia selera
- jeden duży ziemniak
- około łyżeczki mielonego imbiru (lub imbir świeży)
- łyżka octu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne i tak przygotowaną dynię kroimy w około 3 cm kostkę. Obieramy pozostałe warzywa, też je lekko kroimy. Pokrojoną dynię i warzywa wrzucamy do wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Teraz mielimy całą zawartość garnka za pomocą rozdrabniacza typu "żyrafa", dodajemy imbir, ocet, pieprz i ewentualnie jeszcze dosalamy do smaku.
Całość gotujemy jeszcze przez około 5-7 min.
Tak przygotowany krem z dyni najlepiej smakuje z grzankami. My dodajemy jeszcze odrobinę prażonego słonecznika.
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 30-45 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
|
|
Autor: Kasia dodano dnia 28.09.2020r. (o godzinie: 16:03)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
| | |
|
| |
| | | | Coleman Cobra 2 - namiot s...
| Dlaczego śpiwory syntetycz...
| Na późnoletnim Świdowcu
| Wrześniowa Czarnohora
| Kwietniowa Połonina Piskon...
| La Sportiva TXS GTX - wega...
| Duszona kasza jaglana z bo...
| Beskid Wyspowy i Gorce od ...
| Marynowane grillowane kaba...
| 25 listopada - Dzień bez f...
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
|
| | |