| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | BASTA |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | PETA |
 | | AV Polska |
|
| |
Zupa krem z dyni
|
Opis przygotowania:
Składniki:
- jedna dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni)
- około 2 l wody
- jedna średnia marchewka
- jedna średnia pietruszka
- pół średniego korzenia selera
- jeden duży ziemniak
- około łyżeczki mielonego imbiru (lub imbir świeży)
- łyżka octu
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Dynię myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne i tak przygotowaną dynię kroimy w około 3 cm kostkę. Obieramy pozostałe warzywa, też je lekko kroimy. Pokrojoną dynię i warzywa wrzucamy do wody, dodajemy płaską łyżeczkę soli i wszystko razem gotujemy do miękkości.
Teraz mielimy całą zawartość garnka za pomocą rozdrabniacza typu "żyrafa", dodajemy imbir, ocet, pieprz i ewentualnie jeszcze dosalamy do smaku.
Całość gotujemy jeszcze przez około 5-7 min.
Tak przygotowany krem z dyni najlepiej smakuje z grzankami. My dodajemy jeszcze odrobinę prażonego słonecznika.
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 30-45 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
|
|
Autor: Kasia dodano dnia: 28.09.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Wrześniowa Czarnohora
| Namiot Fjord Nansen Rekvik...
| Makaron z wędzonym tofu, g...
| Omlet ciecierzycowy
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| ''Gyros'' z bakłażana
| Rockland Poncho Storm - re...
| Tofu smażone w panierce
| Zupa krem z dyni
| 2 października - Światowy ...
| Domowa pizza na zakwasie
|
| | |