1.  Patronite
  2. JAD£O
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak najwiêkszego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jad³o - przepis
Zupa dyniowa
Zupa nabiera swojego charakteru podczas d³ugiego, wolnego gotowania.
Opis przygotowania:
Sk³adniki:

- jedna dynia Hokkaido, waga oko³o 1 kg
- oko³o 2 l wody
- 3 ³y¿ki soczewicy czerwonej
- 3 ³y¿ki kaszy jaglanej
- 3 ³y¿ki drobnej suchej fasoli
- jedna ¶rednia pietruszka
- pó³ ma³ego korzenia selera
- pó³ ma³ego pora
- 2 z±bki czosnku
- ³y¿ka sosu sojowego
- 3 ³y¿ki oleju
- ³y¿eczka papryki s³odkiej mielonej
- ³y¿ka suchej bazylii
- ¶wie¿o mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Dyniê myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydr±¿amy gniazda nasienne i tak przygotowan± dyniê kroimy w oko³o 2-3 cm kostkê.
Obieramy pozosta³e warzywa.
Pokrojon± dyniê i obrane warzywa wrzucamy do wody, poza czosnkiem, który przeciskamy przez praskê lub bardzo drobno siekamy i dopiero dodajemy.
Wsypujemy soczewicê, kaszê i fasolê.
Dodajemy sos sojowy, olej i resztê pozosta³ych przypraw.
Wszystko razem gotujemy, na bardzo wolnym ogniu, do czasu, a¿ fasolka bêdzie miêkka (1,5-2h).

Smacznego!
Przybli¿one warto¶ci odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(mo¿esz zmieniæ porcjê)

Watro¶æ energetyczna 35 kcal (146 kJ)
 Bia³ko 1.2 g
 T³uszcze 1 g
 Wêglowodany 6.1 g
 B³onnik 1.2 g
 kwasy t³uszczowe nasycone 0.1 g
 cukry 0.4 g
Przybli¿one warto¶ci odrzywcze
w ca³ej potrawie:
Watro¶æ energetyczna 1234 kcal (5163 kJ)
 Bia³ko 40.9 g
 T³uszcze 36.9 g
 Wêglowodany 216.1 g
 B³onnik 43.1 g
 kwasy t³uszczowe nasycone 4.8 g
 cukry 14.8 g
Czas przygotowania: 90-120 min.
Porcja na: 4 osoby
Sk³adniki u¿yte w przepisie:
Dynia Hokkaido  sztuka ma³a: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Soczewica czerwona (sucha)  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Kasza jaglana  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 3 przepisach]
Fasola bia³a drobna (ziarno suche)  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Pietruszka korzeñ  sztuka ¶rednia: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Seler korzeñ  sztuka ma³a: 1/2
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Por (surowy)  sztuka ma³a: 1/2
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Czosnek (¶wie¿y)  z±bek: 2
     [
u¿yto w 7 przepisach]
Sos sojowy  ³y¿ka: 1
     [
u¿yto w 5 przepisach]
Olej s³onecznikowy  ³y¿ka: 3
     [
u¿yto w 8 przepisach]
Bazylia otarta (sucha)  ³y¿ka: 1
     [
u¿yto w 2 przepisach]
Papryka s³odka mielona  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 1 przepisie]
Pieprz kolorowy  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 8 przepisach]
Sól  ³y¿eczka: 1
     [
u¿yto w 13 przepisach]
Woda (jako sk³adnik)  2000 ml
     [
u¿yto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
Autor: £ukasz
dodano dnia 25.11.2021r.
(o godzinie: 13:46)
Autor o¶wiadczy³, ¿e wpis nie zosta³ z nik±d skopiowany.
 
  Popularno¶æ:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEK¡SKI (7)

ZUPY (4)

DANIA G£ÓWNE (16)

DESERY (4)

¦NIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SA£ATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jad³o
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Deuter Aircontact 60+15 - ...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


La Sportiva TXS GTX - wega...


Sa³atka z zielonych pomido...


''Bigos'' z cukinii lub ka...


Wiosenna ods³ona Czerwonej...


Cena Mleka czyli proces AI...


Dlaczego ¶piwory syntetycz...


''Gyros'' z bak³a¿ana


Wielka Fatra najdziksze s³...


Marynowane kabaczki na pó³...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrze¿one.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptacjê regulaminu.