| | | | | "Kiedy ludzie mówi± mi, ¿e kochaj± zwierzêta, a potem je krzywdz± lub zabijaj±, wtedy mówiê im: Cieszê siê, ¿e to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | AV Polska |
 | | PETA |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
|
| |
Zupa dyniowa
|
Zupa nabiera swojego charakteru podczas d³ugiego, wolnego gotowania.
|
Opis przygotowania:
Sk³adniki:
- 1 dynia Hokkaido, waga oko³o 1 kg
- oko³o 2 l wody
- 3 ³y¿ki soczewicy czerwonej
- 3 ³y¿ki kaszy jaglanej
- 3 ³y¿ki drobnej suchej fasoli
- 1 ¶rednia pietruszka
- 1/2 ma³ego korzenia selera
- 1/2 ma³ego pora
- 2 z±bki czosnku
- 1 ³y¿ka sosu sojowego
- 3 ³y¿ki oleju
- 1 ³y¿eczka papryki s³odkiej mielonej
- 1 ³y¿ka suchej bazylii
- ¶wie¿o mielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Dyniê myjemy, nie obieramy ze skórki, przekrawamy, wydr±¿amy gniazda nasienne i tak przygotowan± dyniê kroimy w oko³o 2-3 cm kostkê.
Obieramy pozosta³e warzywa.
Pokrojon± dyniê i obrane warzywa wrzucamy do wody, poza czosnkiem, który przeciskamy przez praskê lub bardzo drobno siekamy i dopiero dodajemy.
Wsypujemy soczewicê, kaszê i fasolê.
Dodajemy sos sojowy, olej i resztê pozosta³ych przypraw.
Wszystko razem gotujemy, na bardzo wolnym ogniu, do czasu, a¿ fasolka bêdzie miêkka (1,5-2h).
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 90-120 min.Porcja na: 4 osoby
|
Kategorie do których dodano przepis:
ZUPY
|
|
Autor: £ukasz dodano dnia: 25.11.2021
Autor o¶wiadczy³, ¿e wpis nie zosta³ z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶æ: |
 | | |
|
| |
| | | | Marynowane grillowane kaba...
| Pesto z li¶ci rzodkiewki
| Domowa pizza wegañska na z...
| 25 listopada - Dzieñ bez f...
| Rockland Poncho Storm - re...
| Hummus klasyczny
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Pieszo przez Bory Tucholsk...
| Zupa krem z dyni
| Wielka Fatra - najdziksze ...
|
| | |