1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
OTWARTE KLATKI
ZIELONE KUJAWY
OSTATNIE POKOLENIE
FUNDACJA VIVA
 
Składnik przepisów

  
Żółciak siarkowy

 
Ten składnik użyto w 1 przepisie.
Wartości odżywcze składnika w porcji: g  (możesz zmienić porcję do przeliczenia)
Watrość energetyczna 44 kcal (184 kJ)
Białko 2.7 g
Tłuszcze 0.2 g
Węglowodany 7 g
Błonnik 2.7 g
Opis składnika:
Żółciak siarkowy, znany również jako "kurczak z lasu", to grzyb jadalny, który charakteryzuje się właściwościami prozdrowotnymi i charakterystycznym smakiem (mogącym przypominać mięso z kurczaka). Młode owocniki są jadalne po obróbce termicznej, która usuwa ewentualne toksyny i nadaje im charakterystyczny smak. Żółciaka siarkowego można wykorzystać do przygotowania sznycli, kotletów, gulaszy, sosów, a nawet pasztetu.
Zawiera β-glukany, które wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe. Wykazuje aktywność przeciwbakteryjną i przeciwgrzybiczą oraz może wpływać na regulację poziomu cukru we krwi. Zawiera związki fenolowe i inne antyoksydanty, które pomagają zwalczać wolne rodniki.
Zdjęcia składnika:

Ten składnik użyto w 1 przepisie:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Bezkresne połoniny na późn...


Klasyczne pączki na wegani...


Namiot Fjord Nansen Rekvik...


Dlaczego śpiwory syntetycz...


Pieszo przez Bory Tucholsk...


Spaghetti z brązowej socze...


Zielona surówka czerwcowa


Gorganica, czyli Gorgany o...


Wielka Fatra - najdziksze ...


Marynowane kabaczki na pół...


Namiot Lanshan 2 Plus, czy...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.