1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
wpis w kategorii - Jadło
Klasyczne pączki na weganie
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych pączków.

Składniki:
1 kg mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
2 szklanki napoju sojowego
4 łyżki spirytusu
2/3 szklanki oleju
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie (opcjonalnie)

Napój sojowy podgrzewamy lekko, do temperatury około 40 st. C, dodajemy pokruszone drożdże i około 100 g mąki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w misce, całość przykrywamy i tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia, na około 15-20 minut.
Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 100 g jedna. Wszystkie porcje formujemy w gładkie kule, które układamy na posypany mąką blat, przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około godzinę.
Olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st. C. Pączki smażymy z obu stron, po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyjmujemy na półmisek lub blaszkę wyłożoną papierowymi ręcznikami i od razu szprycujemy marmoladą, jeśli lubimy pączki z nadzieniem.
Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z tegoż cukru pudru.

Smacznego!
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
Autorzy: Łukasz i Kasia
dodano dnia 10.04.2021r.
(o godzinie: 22:51)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Gorganica, czyli Gorgany o...


Zimowa sałatka z kalarepy


Zielona surówka czerwcowa


Marynowane grillowane kaba...



Żurek wegański


Gofry ziemniaczane z pesto...


Na późnoletnim Świdowcu


Marynowane kabaczki na pół...


Roślinne klopsy a'la z Ike...


Maliny prosto z krzaczków ...



Zupa dyniowa


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.