| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrz±dzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | PETA |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | AV Polska |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | OTWARTE KLATKI |
|
| |
Klasyczne p±czki na weganie
|
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych p±czków.
Składniki:
1 kg m±ki pszennej
100 g ¶wieżych drożdży
2 szklanki napoju sojowego
4 łyżki spirytusu
2/3 szklanki oleju
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie (opcjonalnie)
Napój sojowy podgrzewamy lekko, do temperatury około 40 st. C, dodajemy pokruszone drożdże i około 100 g m±ki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w misce, cało¶ć przykrywamy i tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyro¶nięcia, na około 15-20 minut.
Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo m±kę, cukier, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do wyro¶nięcia na około 30 minut.
Wyro¶nięte ciasto dzielimy na porcje po około 100 g jedna. Wszystkie porcje formujemy w gładkie kule, które układamy na posypany m±k± blat, przykrywamy ¶ciereczk± i tak zostawiamy do ponownego wyro¶nięcia, na około godzinę.
Olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st. C. P±czki smażymy z obu stron, po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone p±czki wyjmujemy na półmisek lub blaszkę wyłożon± papierowymi ręcznikami i od razu szprycujemy marmolad±, je¶li lubimy p±czki z nadzieniem.
Po wystygnięciu p±czki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z tegoż cukru pudru.
Smacznego!
|
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
|
Autorzy: Łukasz i Kasia dodano dnia: 10.04.2021
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶ć: |
 | | |
|
| |
| | | | Coleman Cobra 2 - namiot s...
| Trening FBW 5x5 - trenuj e...
| Namiot Lanshan 2 Plus czyl...
| Dlaczego ¶piwory syntetycz...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Marynowane grillowane kaba...
| Biegowy Trening Interwałow...
| Zimowa sałatka z kalarepy
| Pierogi z rzodkiewk± i tof...
| Na póĽnoletnim ¦widowcu
| Spaghetti z soczewic± w po...
|
| | |