| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | PETA |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | AV Polska |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
|
| |
Klasyczne pączki na weganie
|
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych pączków.
Składniki:
1 kg mąki pszennej
100 g świeżych drożdży
2 szklanki napoju sojowego
4 łyżki spirytusu
2/3 szklanki oleju
5 łyżek cukru
4 łyżki cukru pudru
olej do smażenia
nadzienie (opcjonalnie)
Napój sojowy podgrzewamy lekko, do temperatury około 40 st. C, dodajemy pokruszone drożdże i około 100 g mąki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki w misce, całość przykrywamy i tak przygotowany zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia, na około 15-20 minut.
Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier, olej i zaczynamy wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy spirytus i wyrabiamy ciasto dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, przez około 10 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje po około 100 g jedna. Wszystkie porcje formujemy w gładkie kule, które układamy na posypany mąką blat, przykrywamy ściereczką i tak zostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około godzinę.
Olej rozgrzewamy do temperatury około 180 st. C. Pączki smażymy z obu stron, po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone pączki wyjmujemy na półmisek lub blaszkę wyłożoną papierowymi ręcznikami i od razu szprycujemy marmoladą, jeśli lubimy pączki z nadzieniem.
Po wystygnięciu pączki posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem przygotowanym z tegoż cukru pudru.
Smacznego!
|
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DESERY
|
|
Autorzy: Łukasz i Kasia dodano dnia: 10.04.2021
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | 2 października - Światowy ...
| Zielona surówka czerwcowa
| Domowa pizza wegańska na z...
| Klasyczne pączki na wegani...
| Sos pomidorowo-warzywny ''...
| Trening FBW 5x5 - trenuj e...
| Coleman Cobra 2 - namiot s...
| Makaron z wędzonym tofu, g...
| Gorganica, czyli Gorgany o...
| Marynowane kabaczki na pół...
| Hummus klasyczny
|
| | |