1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. JADŁO
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:
BASTA
GRUPA BIWAKOWA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
FUNDACJA VIVA
AV Polska
OTWARTE KLATKI
ZIELONE KUJAWY
 
Jadło - przepis
Roślinne klopsy a'la z Ikei
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać mąki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i mąki z ciecierzycy.
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i są, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂

Składniki:

- pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- pół szklanki suchego ziarna grochu
- pęczek jarmużu, około 100 g
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 średnie marchewki
- jedna czerwona słodka papryka
- 2 średnie cebule
- łyżka mąki z ciecierzycy
- łyżka mąki gryczanej
- łyżka mąki pszennej
- sól
- świeżo mielony pieprz (kolorowy)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać strączki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone strączki oraz podsmażoną cebulę zmielić maszynką do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowaną marchew, groszek zielony, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy mąki: łyżkę mąki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.




Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na dość głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 129 kcal (540 kJ)
 Białko 4.7 g
 Tłuszcze 5.9 g
 Węglowodany 16.5 g
 Błonnik 5.1 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.6 g
 cukry 2.3 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 1917 kcal (8021 kJ)
 Białko 70.1 g
 Tłuszcze 88.1 g
 Węglowodany 245.9 g
 Błonnik 75.4 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 9.4 g
 cukry 34.2 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 8 osób
Składniki użyte w przepisie:
Ciecierzyca suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Groch suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 1 przepisie]
Jarmuż surowy  100 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Groszek zielony konserwowy  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Marchew surowa  sztuka średnia: 3
     [
użyto w 3 przepisach]
Papryka czerwona słodka  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 6 przepisach]
Mąka z ciecierzycy  łyżka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Mąka gryczana  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  łyżka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 13 przepisach]
Pieprz kolorowy  łyżeczka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Zioła prowansalskie  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwową, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za nią nie przepadam.
Autor: Łukasz
dodano dnia: 25.01.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (23)
buy coffee.to/zielonewyprawy
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
Na późnoletnim Świdowcu


Gofry ziemniaczane z pesto...


Pierogi z rzodkiewką i tof...


Cena Mleka czyli proces AI...


Biegowy Trening Interwałow...


Duszona kasza jaglana z bo...


Deuter Aircontact 60+15 - ...


Omlet ciecierzycowy


Pesto z liści rzodkiewki


Marchewka po Koreańsku na ...


Sos pomidorowo-warzywny ''...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.