| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | BASTA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | AV Polska |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | ZIELONE KUJAWY |
|
| |
Roślinne klopsy a'la z Ikei
|
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać mąki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i mąki z ciecierzycy.
|
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i są, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂
Składniki:
- pół szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- pół szklanki suchego ziarna grochu
- pęczek jarmużu, około 100 g
- puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 średnie marchewki
- jedna czerwona słodka papryka
- 2 średnie cebule
- łyżka mąki z ciecierzycy
- łyżka mąki gryczanej
- łyżka mąki pszennej
- sól
- świeżo mielony pieprz (kolorowy)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać strączki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone strączki oraz podsmażoną cebulę zmielić maszynką do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowaną marchew, groszek zielony, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy mąki: łyżkę mąki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na dość głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.
Smacznego!
|
Galeria przepisu:
Czas przygotowania: 45-60 min.Porcja na: 8 osób
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwową, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za nią nie przepadam.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 25.01.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Na późnoletnim Świdowcu
| Gofry ziemniaczane z pesto...
| Pierogi z rzodkiewką i tof...
| Cena Mleka czyli proces AI...
| Biegowy Trening Interwałow...
| Duszona kasza jaglana z bo...
| Deuter Aircontact 60+15 - ...
| Omlet ciecierzycowy
| Pesto z liści rzodkiewki
| Marchewka po Koreańsku na ...
| Sos pomidorowo-warzywny ''...
|
| | |