1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówi± mi, że kochaj± zwierzęta, a potem je krzywdz± lub zabijaj±, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
AV Polska
OTWARTE KLATKI
PETA
ZIELONE KUJAWY
BASTA
GRUPA BIWAKOWA
 
STrawa - przepis
Ro¶linne klopsy a'la z Ikei
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać m±ki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i m±ki z ciecierzycy.
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i s±, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂

Składniki:

- 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- 1/2 szklanki suchego ziarna grochu
- 1 pęczek jarmużu, około 100 g
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 ¶rednie marchewki
- 1 czerwona słodka papryka
- 2 ¶rednie cebule
- 1 łyżka m±ki z ciecierzycy
- 1 łyżka m±ki gryczanej
- 1 łyżka m±ki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- sól
- ¶wieżo mielony pieprz (kolorowy)

Przygotowanie:

Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać str±czki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone str±czki oraz podsmażon± cebulę zmielić maszynk± do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowan± marchew, groszek zielony, pokrojon± w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy m±ki: łyżkę m±ki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na do¶ć głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone warto¶ci odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watro¶ć energetyczna 130 kcal (544 kJ)
 Białko 4.7 g
 Tłuszcze 5.9 g
 Węglowodany 16.1 g
 Błonnik 5.9 g
Przybliżone warto¶ci odżywcze
w całym przepisie:
Watro¶ć energetyczna 1939 kcal (8113 kJ)
 Białko 70.6 g
 Tłuszcze 87.6 g
 Węglowodany 240.4 g
 Błonnik 87.8 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 8 osób
Składniki użyte w przepisie:
Ciecierzyca suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 2 przepisach]
Groch suche ziarno  szklanka: 1/2
     [
użyto w 1 przepisie]
Jarmuż surowy  100 g
     [
użyto w 2 przepisach]
Groszek zielony konserwowy  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Marchew surowa  sztuka ¶rednia: 3
     [
użyto w 4 przepisach]
Papryka czerwona słodka  sztuka ¶rednia: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (¶wieża)  sztuka ¶rednia: 2
     [
użyto w 9 przepisach]
M±ka z ciecierzycy  łyżka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
M±ka gryczana  łyżka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
M±ka pszenna typ 500  łyżka: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 16 przepisach]
Pieprz kolorowy (mielony)  łyżeczka: 1/3
     [
użyto w 8 przepisach]
Zioła prowansalskie  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/3
     [
użyto w 10 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwow±, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za ni± nie przepadam.
Autor: Łukasz
dodano dnia: 25.01.2020
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
 
  Popularno¶ć:
 
  PRZEPISY
¦NIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKˇSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Gulasz z żółciaka siarkowe...



Hummus klasyczny



Żurek wegański


La Sportiva TXS GTX - wega...


Bezsernik cytrynowy z jago...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


Wiosenna odsłona czerwonej...



Ketchup domowy


Sałatka z zielonych pomido...



Zupa krem z dyni


Fasolka po bretońsku na we...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.