| | | | | "Kiedy ludzie mówi± mi, że kochaj± zwierzęta, a potem je krzywdz± lub zabijaj±, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | AV Polska |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | PETA |
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | BASTA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
|
| |
Ro¶linne klopsy a'la z Ikei
|
Klopsy można przygotować również w wersji bezglutenowej. Wtedy wystarczy nie dodawać m±ki pszennej, a podwoić porcję maki gryczanej i m±ki z ciecierzycy.
|
Opis przygotowania:
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc postanowiłem samemu zrobić podobne, na wzór tych gotowych.
Podejrzałem sobie skład 😉, dokonałem drobnych modyfikacji i s±, moje własne: "klopsy nie z Ikei" 🙂
Składniki:
- 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy
- 1/2 szklanki suchego ziarna grochu
- 1 pęczek jarmużu, około 100 g
- 1 puszka zielonego groszku konserwowego
- 3 ¶rednie marchewki
- 1 czerwona słodka papryka
- 2 ¶rednie cebule
- 1 łyżka m±ki z ciecierzycy
- 1 łyżka m±ki gryczanej
- 1 łyżka m±ki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- sól
- ¶wieżo mielony pieprz (kolorowy)
Przygotowanie:
Ciecierzycę i groch należy namoczyć w wodzie przez 8-12 godzin, po tym czasie odlać wodę, wypłukać str±czki, a następnie je ugotować. Cebulę pokroić i podsmażyć na patelni na oleju. Ugotowane i wystudzone str±czki oraz podsmażon± cebulę zmielić maszynk± do mielenia. Marchew pokroić w kostkę i ugotować.
Do zmielonej masy dodajemy: ugotowan± marchew, groszek zielony, pokrojon± w kostkę paprykę, posiekany jarmuż, przyprawy: sól, pieprz i zioła prowansalskie, oraz zagęstniki, czyli wszystkie trzy m±ki: łyżkę m±ki z ciecierzycy, łyżkę maki gryczanej i 2 łyżki maki pszennej.
Następnie wszystkie składniki mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie klopsiki w formie kulek.
Kiedy uformujemy już wszystkie klopsy, smażymy je na do¶ć głębokim oleju, najlepiej tak aby podczas smażenia klopsy były zanurzone przynajmniej do połowy.
Smacznego!
|
Galeria przepisu:
Czas przygotowania: 45-60 min.Porcja na: 8 osób
|
Dodatkowe uwagi i wskazówki:
Do masy na klopsy można dodać jeszcze kukurydzę konserwow±, tak jak jest w oryginalnych klopsach. Ja kukurydzy nie dodałem, ponieważ zwyczajnie za ni± nie przepadam.
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 25.01.2020
Autor o¶wiadczył, że wpis nie został z nik±d skopiowany.
|
|
|
| Popularno¶ć: |
 | | |
|
| |
| | | | Gulasz z żółciaka siarkowe...
| Hummus klasyczny
| Żurek wegański
| La Sportiva TXS GTX - wega...
| Bezsernik cytrynowy z jago...
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Wiosenna odsłona czerwonej...
| Ketchup domowy
| Sałatka z zielonych pomido...
| Zupa krem z dyni
| Fasolka po bretońsku na we...
|
| | |