1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. JADŁO
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:
OSTATNIE POKOLENIE
GRUPA BIWAKOWA
FUNDACJA VIVA
OTWARTE KLATKI
BASTA
ZIELONE KUJAWY
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Spaghetti z soczewicą w pomidorach
W sezonie używam bazylii świeżej, ponieważ sos ze świeżą bazylią jest bardziej aromatyczny.
Opis przygotowania:
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum
- puszka soczewica konserwowej
- puszka pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- łyżeczka sosu Sambal
- łyżeczka bazylii
- pieprz świeżo mielony
- sól

Pomidory zmiksować w blenderze. Cebulę i czosnek drobno pokroić, podsmażyć na oleju, dodać odsączoną soczewicę i zmiksowane pomidory. Przyprawić Sambalem, bazylią, pieprzem i solą do smaku.
Prużyć całość jeszcze przez około 10 min.
Makaron spaghetti ugotować w osolonej wodzie, al dente i podawać z gorącym sosem.

Smacznego!
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 193 kcal (808 kJ)
 Białko 6.6 g
 Tłuszcze 4.4 g
 Węglowodany 30.4 g
 Błonnik 1 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
 cukry 3.1 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 2566 kcal (10736 kJ)
 Białko 88.2 g
 Tłuszcze 59 g
 Węglowodany 403.8 g
 Błonnik 13.7 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
 cukry 41.2 g
Czas przygotowania: 15-30 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Makaron spaghetti z pszenicy durum  opakowanie: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Soczewica brązowa konserwowa (netto)  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Pomidory krojone z puszki  puszka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 1
     [
użyto w 6 przepisach]
Czosnek (świeży)  ząbek: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej rzepakowy  łyżka: 5
     [
użyto w 4 przepisach]
Sos Sambal Oelek  łyżeczka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Bazylia otarta (sucha)  łyżeczka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Pieprz kolorowy  szczypta: 1
     [
użyto w 8 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1/2
     [
użyto w 13 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE | KOLACJE
Autor: Kasia
dodano dnia: 13.03.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (23)
buy coffee.to/zielonewyprawy
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
Duszona kasza jaglana z bo...


Omlet ciecierzycowy


''Bigos'' z cukinii lub ka...


2 października - Światowy ...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Nasz pomysł na szczawiówkę...



Zupa krem z dyni


Pesto z liści rzodkiewki


Wielka Fatra najdziksze sł...


Gorganica, czyli Gorgany o...


Ładowarka rowerowa USB MD1...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.