1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Pierogi z rzodkiewką i tofu
Opis przygotowania:
Składniki na farsz:

- jeden pęczek rzodkiewki razem z liśćmi
- jedna kostka tofu naturalnego
- 100 g łuskanego słonecznika
- pieprz i sól do smaku

Składniki na ciasto:

- maka przenna około 400 g
- woda około 150 g
- łyżka oleju
- łyżeczka soli

Wykonanie:

Wykonanie ciasta polega na wsypaniu maki i soli do miksera dodaniu wody i oleju i ugniataniu ciasta przez około 5 min. (jeżeli masz słaby mikser, ciasto można również zagnieść ręcznie, ale to wersja dla mniej leniwych 😉).

Do farszu należy najpierw namoczyć słonecznik w wodzie przez co najmniej 5 h. Kiedy już mamy namoczony słonecznik, mielimy go w maszynce do mielenia razem z tofu i rzodkiewkami, liście rzodkiewki bardzo drobno siekamy i dodajemy do reszty farszu, na koniec przyprawiamy farsz pieprzem i solą, całość dokładnie mieszamy.

Teraz przystępujemy do standardowego lepienia pierogów (wałowanie ciasta, wycinanie i lepienie pierogów).

Na koniec ulepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 5 min od czasu ich wypłynięcia na wierzch.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 226 kcal (946 kJ)
 Białko 8.4 g
 Tłuszcze 6.8 g
 Węglowodany 31.8 g
 Błonnik 2 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.6 g
 cukry 0.7 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 2372 kcal (9924 kJ)
 Białko 87.8 g
 Tłuszcze 71.5 g
 Węglowodany 334 g
 Błonnik 20.6 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 6.2 g
 cukry 7.1 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Rzodkiewka  pęczek: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Tofu naturalne  kostka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Słonecznik łuskany  100 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  400 g
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej rzepakowy  łyżka: 1
     [
użyto w 4 przepisach]
Woda (jako składnik)  150 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 13 przepisach]
Pieprz czarny  szczypta: 1
     [
użyto w 5 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autorzy: Łukasz i Kasia
dodano dnia 28.09.2020r.
(o godzinie: 12:46)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  

Pesto z rukoli


Kwietniowa Połonina Piskon...


Rockland Poncho Storm - re...


Fasolka po bretońsku na we...


Marynowane grillowane kaba...


Dlaczego śpiwory syntetycz...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Trening 5x5 - trenuj efekt...


Pomidory na zimę - banalni...


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Grillowany bakłażan z humm...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.