1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
PETA
ZIELONE KUJAWY
AV Polska
OTWARTE KLATKI
 
Składnik przepisów

 
Gałka muszkatołowa mielona

 
Ten składnik użyto w 1 przepisie.
Wartości odżywcze składnika w porcji: g  (możesz zmienić porcję do przeliczenia)
Watrość energetyczna 525 kcal (2197 kJ)
Białko 6 g
Tłuszcze 36 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 21 g
Przeliczniki składnika:
szczypta to około: 1 g
łyżeczka to około: 2 g
Opis składnika:
Gałka muszkatołowa to przyprawa pozyskiwana z nasion muszkatołowca korzennego, wiecznie zielonego drzewa z Indonezji. Ma ciepły, korzenny smak i aromat, który dodaje głębi różnym potrawom, od dań wytrawnych po słodkie desery.
Poza walorami smakowymi, posiada szereg właściwości zdrowotnych. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i wspomaga trawienie. Może łagodzić dolegliwości żołądkowe, wzdęcia, a nawet działać rozkurczowo. Dodatkowo, wykazuje działanie uspokajające i poprawiające nastrój.
Ten składnik użyto w 1 przepisie:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Makaron z wędzonym tofu, g...


Wiosenna odsłona czerwonej...



Zupa krem z dyni


Tarta porzeczkowo-agrestow...


Roślinne klopsy a'la z Ike...


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Pomidory na zimę - banalni...


Jaki namiot kupić i jak do...


Marchewka po Koreańsku na ...



Pesto z rukoli


Gorganica, czyli Gorgany o...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.