1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
wpis w kategorii - Jadło
Ketchup domowy
Bardzo pyszny domowy ketchup.
A przepis jest naprawdę banalnie prosty.

Potrzebujemy:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 200 g cukru
- 30 g soli
- 3/4 szklanki octu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 20 goździków
-15 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie:

Umyte pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i z posiekana cebulą rozgotowujemy. Najpierw zagotowujemy pod przykryciem, potem dalej już gotujemy odkryte.
Goździki, pieprz, cynamon i gałkę zagotowujemy z octem i odstawiamy pod przykryciem, do całkowitego ostygnięcia.
Rozgotowane i wystudzone pomidory z cebulą przecieramy przez sito, lub na maszynce do przecierania, dodajemy cukier, sól oraz przecedzony wywar octowy.
Całość mieszamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia w celu odparowania jak największej ilości wody, co najmniej przez 2 godziny (należy od czasu do czasu sos przemieszać, aby nam się nie przypalił).
Gdy ketchup już wystarczająco zgęstnieje, gorący przelewamy do słoików, napełniając je do samej krawędzi i słoiki zakręcamy nakrętkami. Jeśli zamierzamy ketchup przetrzymywać znacznie dłużej, można go dodatkowo spasteryzować.
(♻️ ketchup rozlaliśmy do słoików z odzysku, po pastach warzywnych 👍)

Smacznego!
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
Autor: Łukasz
dodano dnia 12.10.2020r.
(o godzinie: 22:38)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Klasyczne pączki na wegani...


Sos pomidorowo-warzywny ''...


Wrześniowa Czarnohora


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Połonina Borżawa jesienią


''Bigos'' z cukinii lub ka...


Dlaczego śpiwory syntetycz...


Domowa pizza na zakwasie


Omlet ciecierzycowy


Zimowa sałatka z kalarepy


Marynowane grillowane kaba...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.