| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
''Bigos'' z cukinii lub kabaczka
|
"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".
|
Opis przygotowania:
Składniki:
- jeden duży, młody kabaczek (taki z miękką skórką i jeszcze miękkimi pestkami), tak około 1 - 1,2 kg (lub cukinia, bez problemu można używać zamiennie tych dwóch warzyw, bo smakują niemal identycznie)
- jedna kostka tofu wędzonego
- dwie duże cebule
- jeden słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- olej do smażenia
- dwie łyżki sosu sojowego
- majeranek, świeżo mielony pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Kabaczka kroimy w plastry o szerokości około 3-4 cm, obieramy ze skórki, ale nie usuwamy środka z pestkami, tylko plastry kroimy na połówki i ścieramy całość kabaczka na tarce, na grubych oczkach. Startego kabaczka przekładamy do garnka.
Cebulę kroimy w "piórka", podsmażamy na patelni na oleju i dodajemy razem z olejem do garnka, ze startym kabaczkiem.
Następnie kroimy w drobną kosteczkę tofu i podobnie jak cebule, podsmażamy je na oleju na patelni i również dokładamy do garnka.
Starty kabaczek, podsmażone cebulę i tofu solimy jedną łyżeczką soli i zagotowujemy. Po zagotowaniu całości dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, pieprz i całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 20 min, w razie potrzeby "bigos" jeszcze dosalamy.
"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".
Smacznego!
|
Czas przygotowania: 30-45 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia 14.08.2020r. (o godzinie: 20:53)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
| | |
|
| |
|
|
|
|
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
|
|
|
|
|
| | | | | ''Bigos'' z cukinii lub ka...
| Omlet ciecierzycowy
| Tofu smażone w panierce
| Domowa pizza na zakwasie
| Ketchup domowy
| ''Gyros'' z bakłażana
| Duszona kasza jaglana z bo...
| Deuter Aircontact 60+15 - ...
| Gulasz z żółciaka siarkowe...
| Dlaczego śpiwory syntetycz...
| Pesto z rukoli
|
| | |