1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
''Bigos'' z cukinii lub kabaczka
"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".
Opis przygotowania:
Składniki:

- jeden duży, młody kabaczek (taki z miękką skórką i jeszcze miękkimi pestkami), tak około 1 - 1,2 kg (lub cukinia, bez problemu można używać zamiennie tych dwóch warzyw, bo smakują niemal identycznie)
- jedna kostka tofu wędzonego
- dwie duże cebule
- jeden słoiczek koncentratu pomidorowego 30%
- olej do smażenia
- dwie łyżki sosu sojowego
- majeranek, świeżo mielony pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Kabaczka kroimy w plastry o szerokości około 3-4 cm, obieramy ze skórki, ale nie usuwamy środka z pestkami, tylko plastry kroimy na połówki i ścieramy całość kabaczka na tarce, na grubych oczkach. Startego kabaczka przekładamy do garnka.


Cebulę kroimy w "piórka", podsmażamy na patelni na oleju i dodajemy razem z olejem do garnka, ze startym kabaczkiem.
Następnie kroimy w drobną kosteczkę tofu i podobnie jak cebule, podsmażamy je na oleju na patelni i również dokładamy do garnka.
Starty kabaczek, podsmażone cebulę i tofu solimy jedną łyżeczką soli i zagotowujemy. Po zagotowaniu całości dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek, pieprz i całość gotujemy jeszcze na wolnym ogniu przez około 20 min, w razie potrzeby "bigos" jeszcze dosalamy.

"Bigos" najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie składniki się ze sobą "przegryzą".

Smacznego!

Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 95 kcal (397 kJ)
 Białko 2.6 g
 Tłuszcze 6.9 g
 Węglowodany 5.9 g
 Błonnik 1.4 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.9 g
 cukry 3.6 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 1722 kcal (7205 kJ)
 Białko 47.8 g
 Tłuszcze 124.3 g
 Węglowodany 107.8 g
 Błonnik 25.9 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 16.4 g
 cukry 64.4 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: ponad 9 osób
Składniki użyte w przepisie:
Cukinia (lub Kabaczek)  sztuka duża: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Tofu wędzone  kostka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Cebula (świeża)  sztuka duża: 2
     [
użyto w 6 przepisach]
Koncentrat pomidorowy  słoik: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Olej słonecznikowy  szklanka: 1/2
     [
użyto w 8 przepisach]
Sos sojowy  łyżka: 2
     [
użyto w 5 przepisach]
Majeranek suszony  łyżka: 1
     [
użyto w 2 przepisach]
Pieprz czarny  szczypta: 1
     [
użyto w 5 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 13 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autor: Łukasz
dodano dnia 14.08.2020r.
(o godzinie: 20:53)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
Wspieraj na buy coffee.to
Dziękujemy za Twoje wsparcie!
  
''Bigos'' z cukinii lub ka...


Omlet ciecierzycowy


Tofu smażone w panierce


Domowa pizza na zakwasie



Ketchup domowy


''Gyros'' z bakłażana


Duszona kasza jaglana z bo...


Deuter Aircontact 60+15 - ...


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Dlaczego śpiwory syntetycz...



Pesto z rukoli


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.