1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
wpis w kategorii - Aktywizm
2 października - Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych
2 października - Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych
Weganizm, spróbujesz? - www.facebook.com/WeganizmSprobujesz

"Święto obchodzone jest w dniu urodzin Mahatmy Gandhiego. Lider indyjskiego ruchu niepodległościowego walczył nie tylko o prawa ludzi ale i zwierząt (m. in. uznawany jest za pioniera wegetarianizmu). Święto jest okazją do zaprotestowania przeciwko okrutnemu traktowaniu zwierząt hodowlanych." - jak informuje portal kalbi.pl


Za OTWARTYMI KLATKAMI:

"Zaludniajcie Ziemię i czyńcie ją sobie poddaną…
Można by powiedzieć, że ludzkość tę misję wykonała z nawiązką. Nigdy jeszcze nie było nas tylu na świecie i nigdy jeszcze człowiek nie był panem życia i śmierci w takim stopniu jak obecnie. A jednak triumf ludzkości dla innych gatunków oznacza cierpienie i śmierć, które swoją skalą przewyższają wszystkie wojny w historii razem wzięte.

JAK POWSTAŁU HODOWLE PRZEMYSŁOWE?

Co sprawia, że od tysięcy lat pojawianie się ludzi na nowych obszarach powoduje zaburzenia ekosystemów i wymieranie żyjących tam wcześniej zwierząt? Liczby podawane w wynikach badań archeologicznych są porażające: homo sapiens przyczynili się do zniknięcia 50% gatunków dużych ssaków naziemnych i to jeszcze przed rewolucją rolniczą!

Opanowanie przez człowieka sztuki upraw i hodowli doprowadziło do wytworzenia zupełnie nowej formy życia w królestwie zwierząt – zwierząt udomowionych, hodowlanych. Z początku hodowlanych ras było niewiele w stosunku do pogłowia dzikiej zwierzyny.

Obecnie jednak zwierzęta hodowlane to ponad 90% populacji zwierzęcej (dane dotyczą zwierząt o wadze przynajmniej kilka kilogramów), a większość z nich żyje na fermach przemysłowych. Brzmi nieprawdopodobnie? Światowa populacja dzikich zwierząt liczy dziesiątki czy setki tysięcy sztuk (lwy – 40 tys., słonie – 500 tys.), podczas gdy zwierzęta hodowlane to miliardy (1 mld – świnie, 1.5 mld – krowy, 20 mld – kurczęta). I to właśnie skala tego zjawiska czyni z hodowli przemysłowej jeden z najdotkliwszych problemów etycznych współczesnego świata.

OBLICZA CIERPIENIA

Codziennością dzikich zwierząt jest walka o przetrwanie – zdobywanie pożywienia, poszukiwanie schronienia, choroby, pasożyty, klęski żywiołowe i często śmierć w paszczy drapieżników. O przetrwanie zwierząt hodowlanych troszczy się człowiek – zapewnia wodę i pożywienie, leczy, daje schronienie. Prawdą jest, że zwierzę ostatecznie i tak trafia do rzeźni, ale w czym śmierć przez rozszarpanie pazurami lwa jest lepsza niż ta w ubojni?

Otóż nawet nie sama śmierć, zadawana przez człowieka, ale samo życie na fermie zadaje zwierzętom najwięcej bólu i cierpienia. Chów musi się opłacać. Ekonomia jest głównym wyznacznikiem stosowanych na fermach praktyk. Zwierzęta są karmione, pojone i leczone, aby zminimalizować straty i zapewnić im warunki do rozrodu oraz przetrwanie aż do czasu uboju. Zaspokajane są ich podstawowe potrzeby fizyczne, natomiast zupełnie pomijane są ich naturalne potrzeby emocjonalne i socjalne ukształtowane przez tysiące lat ewolucji.

Zwierzęta zamykane są w ciasnych klatkach, obcinane są ich dzioby i pazury, aby zapobiec wzajemnemu ranieniu (straty!), młode natychmiast oddzielane są od matek, a selektywna reprodukcja prowadzi do upośledzeń i deformacji, powodując niewyobrażalne cierpienie. Oczywiście z ekonomicznego punktu widzenia zwierzę wciąż spełnia swoją funkcję – żyje i zachowuje zdolność rozrodu, jednak brak możliwości naturalnej ekspresji i funkcjonowania w stadzie czyni z ich życia udrękę.

EWOLUCJA vs REWOLUCJA

Od 4 miliardów lat życiem na Ziemi rządziło prawo naturalnej selekcji. Ewolucyjnie ukształtowane instynkty i potrzeby umożliwiały zwierzętom przetrwanie i przedłużenie gatunku. Mimo że obecnie, dzięki rozwojowi nauki i techniki, człowiek uzurpuje sobie prawo do powoływania na świat zwierząt poprzez sztuczne zapłodnienie i do odbierania im życia w ubojni, subiektywne potrzeby zwierząt wciąż kierują ich zachowaniem, a ich zaspokojenie wyznacza poziom dobrostanu.

Jałówka po oddzieleniu od matki tuż po urodzeniu z punktu widzenia hodowcy otrzymuje wszystko, czego potrzebuje do życia, jednak jej silna potrzeba więzi z matką oraz zabawy z innymi cielętami jest ignorowana, gdyż nie jest ekonomicznie uzasadniona.
Zdobycze techniki, ultranowoczesne maszyny i programy pozwalają nam wciąż lepiej poznawać świat zwierzęcy. Badania i testy potwierdzają zdolność zwierząt do odczuwania złożonych emocji, rozpaczy, miłości, tęsknoty, do odczuwania strachu, samotności i bólu.

Z drugiej strony, nie wykorzystujemy tej wiedzy po to, aby chronić zwierzęta, aby miliardom rozumnych stworzeń, które wykorzystujemy dla własnych potrzeb, zapewnić godne warunki życia – chęć maksymalizacji zysku doprowadza do bezrefleksyjnej eksploatacji zwierząt w imię wzrostu wydajności, bez względu na rozmiar zadawanego im cierpienia.

Hodowla przemysłowa sprowadza życie miliardów czujących istot do bolesnej egzystencji i umierania na linii produkcyjnej, a z człowieka czyni okrutnego oprawcę. Czy tak naprawdę musi być?"
Autor: Łukasz
dodano dnia 02.10.2021r.
(o godzinie: 19:04)
[ Źródła ] Tekst cytowany za: www.otwarteklatki.pl i www.kalbi.pl
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Roślinne klopsy a'la z Ike...


Tofu smażone w panierce


Pesto z liści rzodkiewki


Ładowarka rowerowa USB MD1...


Nasz pomysł na szczawiówkę...



Żurek wegański


Elbrus Talon - wyprawowe b...


Fasolka po bretońsku na we...


''Bigos'' z cukinii lub ka...


Gofry ziemniaczane z pesto...


25 listopada - Dzień bez f...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.