| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
 | | ZIELONE KUJAWY |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | OTWARTE KLATKI |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
 | | AV Polska |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
|
| |
Sałatka z zielonych pomidorów
|
Najpyszniejszy, a zarazem banalnie prosty, sposób na nadmiar jesiennych zielonych pomidorów, które i tak już nie mają szansy dojrzeć 🙂.
Składniki:
- 2,5 kg zielonych pomidorów
- 5 średnich marchewek
- 3 średnie cebule
- pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 czubata łyżka soli
- 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Zalewa:
Ocet, olej i cukier umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia regularnie mieszając, gotujemy jeszcze 1-2 min i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pomidory myjemy, oczyszczamy z szypułek i uszkodzeń, kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i również kroimy w ćwiartki. Marchewkę myjemy i obieramy. Tak pokrojone pomidory i cebulę szatkujemy w plasterki, natomiast marchewkę ścieramy na tarce w grube wiórka. Natkę pietruszki drobno siekamy.
W taki sposób przygotowane składniki wsypujemy do dużej miski, zasypujemy czubatą łyżką soli, dodajemy łyżeczkę pieprz, dokładnie mieszamy i pozostawiamy tak na około 1-2 godziny. Po tym czasie dolewamy wystudzoną zalewę, ponownie dokładnie mieszamy i znów pozostawiamy na kolejne 1-2 godziny. Teraz nakładamy sałatkę do słoików pozostawiając około 3 cm wolnego miejsca od góry. Na koniec do wypełnionych tak słoików, w pozostawione miejsce, dolewamy pozostałą w misce zalewę.
Słoiki zakręcamy, pasteryzujemy przez około 15 min i w zimę zajadamy się pyszną sałatką z zielonych pomidorów 😋.
Smacznego!
|
Galeria:
Autor: Łukasz dodano dnia: 09.11.2022
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | Tofu smażone w panierce
| Spaghetti z soczewicą w po...
| Marynowane kabaczki na pół...
| 2 października - Światowy ...
| Trening FBW 5x5 - trenuj e...
| ''Bigos'' z cukinii lub ka...
| Sos pomidorowo-warzywny ''...
| Kwietniowa Połonina Piskon...
| Maliny prosto z krzaczków ...
| Pesto z liści rzodkiewki
| Na późnoletnim Świdowcu
|
| | |