1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
ZIELONE KUJAWY
AV Polska
GRUPA BIWAKOWA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
OSTATNIE POKOLENIE
BASTA
 
STrawa - przepis
Gulasz z żółciaka siarkowego z ryżem
Opis przygotowania:
Żółciaka pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 30 min.
Cebulę posiekaną w piórka oraz drobno posiekany czosnek, lekko posolone, przesmażyć na oleju w woku lub na głębokiej patelni. Następnie do woka dodać ugotowanego i odsączonego żółciaka i smażyć razem z cebulą i czosnkiem do lekkiego zarumienienia żółciaka (przez około 15 min.).




Po tym czasie podlać wszystko wodą, zagęścić mąką, dodać drobno pokruszone suszone borowiki, przyprawić pieprzem i sosem sojowym. Wszystko jeszcze dusimy przez około 5 min.
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Podawać z surowymi liśćmi jarmużu, lub innymi dodatkami.
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 98 kcal (410 kJ)
 Białko 2.5 g
 Tłuszcze 2.9 g
 Węglowodany 15.2 g
 Błonnik 1.9 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 1471 kcal (6155 kJ)
 Białko 37.2 g
 Tłuszcze 43.8 g
 Węglowodany 228.4 g
 Błonnik 28 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Żółciak siarkowy  500 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Ryż biały  szklanka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 9 przepisach]
Czosnek (świeży)  ząbek: 5
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej rzepakowy  łyżka: 4
     [
użyto w 4 przepisach]
Suszone borowiki  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  łyżeczka: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Sos sojowy  10 ml
     [
użyto w 6 przepisach]
Pieprz czarny (mielony)  szczypta: 2
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 16 przepisach]
Jarmuż surowy  listek: 20
     [
użyto w 2 przepisach]
Woda (jako składnik)  szklanka: 1
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autor: Łukasz
dodano dnia: 11.03.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Pesto z liści rzodkiewki


Marynowane grillowane kaba...


Pasta pasztetowa z tofu


La Sportiva TXS GTX - wega...


Inny pomysł na szczawiówkę...


Omlet ciecierzycowy


Grillowany bakłażan z humm...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Gofry ziemniaczane z pesto...


Marchewka po Koreańsku na ...


Pomidory na zimę - banalni...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.