1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
Jadło - przepis
Gulasz z żółciaka siarkowego z ryżem
Opis przygotowania:
Żółciaka pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 30 min.
Cebulę posiekaną w piórka oraz drobno posiekany czosnek, lekko posolone, przesmażyć na oleju w woku lub na głębokiej patelni. Następnie do woka dodać ugotowanego i odsączonego żółciaka i smażyć razem z cebulą i czosnkiem do lekkiego zarumienienia żółciaka (przez około 15 min.).




Po tym czasie podlać wszystko wodą, zagęścić mąką, dodać drobno pokruszone suszone borowiki, przyprawić pieprzem i sosem sojowym. Wszystko jeszcze dusimy przez około 5 min.
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
Podawać z surowymi liśćmi jarmużu, lub innymi dodatkami.
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odrzywcze
w jednej porcji potrawy w: g
(możesz zmienić porcję)

Watrość energetyczna 97 kcal (406 kJ)
 Białko 2.4 g
 Tłuszcze 2.9 g
 Węglowodany 15.2 g
 Błonnik 1.6 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
 cukry 1.2 g
Przybliżone wartości odrzywcze
w całej potrawie:
Watrość energetyczna 1468 kcal (6142 kJ)
 Białko 36.4 g
 Tłuszcze 43.7 g
 Węglowodany 228.9 g
 Błonnik 24.8 g
 kwasy tłuszczowe nasycone 0.4 g
 cukry 17.8 g
Czas przygotowania: 45-60 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Żółciak siarkowy  500 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Ryż biały  szklanka: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Cebula (świeża)  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 6 przepisach]
Czosnek (świeży)  ząbek: 5
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej rzepakowy  łyżka: 4
     [
użyto w 4 przepisach]
Suszone borowiki  sztuka średnia: 2
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  łyżeczka: 3
     [
użyto w 7 przepisach]
Sos sojowy  10 ml
     [
użyto w 5 przepisach]
Pieprz czarny  szczypta: 2
     [
użyto w 5 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1
     [
użyto w 13 przepisach]
Jarmuż surowy  listek: 20
     [
użyto w 2 przepisach]
Woda (jako składnik)  szklanka: 1
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autor: Łukasz
dodano dnia 11.03.2020r.
(o godzinie: 22:07)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  

Pesto z rukoli



Hummus klasyczny


Fasolka po bretońsku na we...


Trening 5x5 - trenuj efekt...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


Pesto z liści rzodkiewki


Cena Mleka czyli proces AI...


Domowa pizza na zakwasie


Na późnoletnim Świdowcu



Ketchup domowy



Zupa krem z dyni


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.