1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
AV Polska
OTWARTE KLATKI
FUNDACJA VIVA
ZIELONE KUJAWY
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
OSTATNIE POKOLENIE
 
Wpis w kategorii - STrawa
Makaron z wędzonym tofu, groszkiem i bakłażanem
Składniki:

- 1/2 kostki wędzonego tofu
- 1 mały bakłażan
- 200 g zielonego mrożonego groszku (lub puszka groszku konserwowego)
- 1 średnia cebula
- 200 g makaronu (np. penne)
- olej do smażenia
- świeżo mielony pieprz i sól


Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę lub paski. Cebulę kroimy w piórka. Bakłażana kroimy w podłużne plastry. Tofu razem z cebulą podsmażamy na patelni, wcześniej pieprząc i soląc do smaku. Bakłażana grillujemy na patelni grillowej lub grillu elektrycznym, następnie kroimy plastry w cienkie paski i dodajemy do cebuli i tofu. Jeśli używamy groszku mrożonego, gotujemy go w lekko osolonej wodzie i dodajemy do reszty składników. Jeśli używamy groszku konserwowego, dodajemy go po odlaniu zalewy. Wszystko jeszcze przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, podlewamy lekko wodą i jeszcze chwilę razem prużymy.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie i podajemy z wcześniej przygotowanym "sosem".

Teraz wcinamy!



Niestety, żeby zrobić fotkę gotowej potrawy, przypomniało mi się dopiero, kiedy już prawie nic nie zostało na talerzu 🤷😁.

Smacznego!
Galeria:
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE | KOLACJE
Autor: Łukasz
dodano dnia: 20.12.2021
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Wiosenna odsłona czerwonej...


Pomidory na zimę - banalni...


Namiot Lanshan 2 Plus, czy...


Spaghetti z brązowej socze...


Inny pomysł na szczawiówkę...


Wielka Fatra - najdziksze ...


Tofu smażone w panierce



Pesto z rukoli


Beskid Wyspowy i Gorce - o...


Coleman Cobra 2 - namiot s...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.