| | | | | "Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
| | | | Marc Bekoff
|
POLECAMY:
 | | PETA |
 | | GRUPA BIWAKOWA |
 | | BASTA |
 | | FUNDACJA VIVA |
 | | OSTATNIE POKOLENIE |
 | | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Ketchup domowy
|
Opis przygotowania:
Bardzo pyszny domowy ketchup, a przepis jest naprawdę banalnie prosty.
Potrzebujemy:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 0,5 kg cebuli
- 200 g cukru
- 30 g soli
- 3/4 szklanki octu
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 20 goździków
-15 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Umyte pomidory obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i z posiekana cebulą rozgotowujemy. Najpierw zagotowujemy pod przykryciem, potem dalej już gotujemy odkryte.
Goździki, pieprz, cynamon i gałkę zagotowujemy z octem i odstawiamy pod przykryciem, do całkowitego ostygnięcia.
Rozgotowane i wystudzone pomidory z cebulą przecieramy przez sito, lub na maszynce do przecierania, dodajemy cukier, sól oraz przecedzony wywar octowy.
Całość mieszamy i dusimy na bardzo wolnym ogniu, bez przykrycia w celu odparowania jak największej ilości wody, co najmniej przez 2 godziny (należy od czasu do czasu sos przemieszać, aby nam się nie przypalił).
Gdy ketchup już wystarczająco zgęstnieje, gorący przelewamy do słoików, napełniając je do samej krawędzi i słoiki zakręcamy nakrętkami. Jeśli zamierzamy ketchup przetrzymywać znacznie dłużej, można go dodatkowo spasteryzować.
(♻️ ketchup rozlaliśmy do słoików z odzysku, po pastach warzywnych 👍)
Smacznego!
|
Czas przygotowania: ponad 120 min.Porcja na: ponad 9 osób
|
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia: 12.10.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
 | | |
|
| |
| | | | 25 listopada - Dzień bez f...
| Wegański ''Bigos'' z cukin...
| Pesto z rukoli
| Trening FBW 5x5 - trenuj e...
| Spaghetti z brązowej socze...
| Marchewka po Koreańsku na ...
| Makaron z wędzonym tofu, g...
| Bigos tradycyjny na wegani...
| Kwietniowa Połonina Piskon...
| Ketchup domowy
| Beskid Wyspowy i Gorce - o...
|
| | |