1.  Patronite
  2. JADŁO
  3. WYPRAWY
  4. BLOG
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                    
 
"Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
 POLECAMY:

ZIELONE KUJAWY
OTWARTE KLATKI
GRUPA BIWAKOWA
BASTA
AV Polska
FUNDACJA VIVA
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
 
wpis w kategorii - Jadło
Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie.

Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 30 dag cebuli
- jeden duży por (około 30 dag)
- seler 30 dag
- marchew 25 dag
- korzeń pietruszki 15 dag
- pół szklanki octu
- 120 g cukru
- 50 g soli
- 10 g pieprzu
- łyżeczka mielonej papryki
- kilka ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:

Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito. Pozostałe warzywa gotujemy osobno w nieosolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu odlewamy wodę, a ugotowane warzywa najpierw rozdrabniamy blenderem, a następnie podobnie jak pomidory przecieramy.
Teraz do przetartego sosu pomidorowo-warzywnego dodajemy wszystkie przyprawy i razem dusimy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dostatecznie gęsty.
Gorący sos nalewamy do słoików (w naszym wypadku do słoików z recyklingu), napełniając je do krawędzi i zakręcamy.
Na dłuższe przechowywanie można sos dodatkowo spasteryzować.

Smacznego!
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
Autor: Łukasz
dodano dnia 05.10.2020r.
(o godzinie: 16:40)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
PRZETWORY (7)

PRZEKĄSKI (7)

ZUPY (4)

DANIA GŁÓWNE (16)

DESERY (4)

ŚNIADANIA (4)

KOLACJE (9)

SAŁATKI (4)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze jadło
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (34)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (21)
  
Tofu smażone w panierce


Pesto z liści rzodkiewki



Pesto z rukoli


''Gyros'' z bakłażana


Wiosenna odsłona Czerwonej...


Elbrus Talon - wyprawowe b...


Gofry ziemniaczane z pesto...


Roślinne klopsy a'la z Ike...


Wrześniowa Czarnohora


Gulasz z żółciaka siarkowe...


Pierogi z rzodkiewką i tof...


 
                    
© 2019-2024 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.