| | | |
| "Weganizm nie polega na byciu idealnym. Chodzi o wyrządzenie jak najmniejszej szkody, a jak największego dobra!"
|
| |
POLECAMY:
| | ZIELONE KUJAWY |
| | OTWARTE KLATKI |
| | GRUPA BIWAKOWA |
| | BASTA |
| | AV Polska |
| | FUNDACJA VIVA |
| | WEGANIZM, SPRÓBUJESZ? |
|
| |
Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
|
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 30 dag cebuli
- jeden duży por (około 30 dag)
- seler 30 dag
- marchew 25 dag
- korzeń pietruszki 15 dag
- pół szklanki octu
- 120 g cukru
- 50 g soli
- 10 g pieprzu
- łyżeczka mielonej papryki
- kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Pomidory myjemy, obieramy ze skórki, kroimy, gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito. Pozostałe warzywa gotujemy osobno w nieosolonej wodzie do miękkości, po ugotowaniu odlewamy wodę, a ugotowane warzywa najpierw rozdrabniamy blenderem, a następnie podobnie jak pomidory przecieramy.
Teraz do przetartego sosu pomidorowo-warzywnego dodajemy wszystkie przyprawy i razem dusimy na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos stanie się dostatecznie gęsty.
Gorący sos nalewamy do słoików (w naszym wypadku do słoików z recyklingu), napełniając je do krawędzi i zakręcamy.
Na dłuższe przechowywanie można sos dodatkowo spasteryzować.
Smacznego!
|
Kategorie do których dodano przepis:
PRZETWORY
|
|
Autor: Łukasz dodano dnia 05.10.2020r. (o godzinie: 16:40)
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
|
|
|
| Popularność: |
| | |
|
| |
| | | | Tofu smażone w panierce
| Pesto z liści rzodkiewki
| Pesto z rukoli
| ''Gyros'' z bakłażana
| Wiosenna odsłona Czerwonej...
| Elbrus Talon - wyprawowe b...
| Gofry ziemniaczane z pesto...
| Roślinne klopsy a'la z Ike...
| Wrześniowa Czarnohora
| Gulasz z żółciaka siarkowe...
| Pierogi z rzodkiewką i tof...
|
| | |