1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
OSTATNIE POKOLENIE
BASTA
ZIELONE KUJAWY
PETA
FUNDACJA VIVA
OTWARTE KLATKI
 
STrawa - przepis
Pierogi z tofu i rzodkiewką
Opis przygotowania:
Składniki na farsz:

- 1 pęczek rzodkiewki razem z liśćmi
- 1 kostka tofu naturalnego
- 100 g łuskanego słonecznika
- pieprz i sól do smaku

Składniki na ciasto:

- około 400 g mąki pszennej
- około 150 g wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Wykonanie ciasta polega na wsypaniu maki i soli do miksera dodaniu wody i oleju i ugniataniu ciasta przez około 5 min. (jeżeli masz słaby mikser, ciasto można również zagnieść ręcznie, ale to wersja dla mniej leniwych 😉).

Do farszu należy najpierw namoczyć słonecznik w wodzie przez co najmniej 5 h. Kiedy już mamy namoczony słonecznik, mielimy go w maszynce do mielenia razem z tofu i rzodkiewkami, liście rzodkiewki bardzo drobno siekamy i dodajemy do reszty farszu, na koniec przyprawiamy farsz pieprzem i solą, całość dokładnie mieszamy.

Teraz przystępujemy do standardowego lepienia pierogów (wałowanie ciasta, wycinanie i lepienie pierogów).

Na koniec ulepione pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez około 5 min od czasu ich wypłynięcia na wierzch.

Smacznego!
Galeria przepisu:
Przybliżone wartości odżywcze
w jednej porcji potrawy: g
(możesz zmienić porcję do przeliczenia)

Watrość energetyczna 226 kcal (946 kJ)
 Białko 8.3 g
 Tłuszcze 6.8 g
 Węglowodany 31.8 g
 Błonnik 2.4 g
Przybliżone wartości odżywcze
w całym przepisie:
Watrość energetyczna 2375 kcal (9937 kJ)
 Białko 87.4 g
 Tłuszcze 71.8 g
 Węglowodany 333.4 g
 Błonnik 25.1 g
Czas przygotowania: 30-45 min.
Porcja na: 4 osoby
Składniki użyte w przepisie:
Rzodkiewka  pęczek: 1
     [
użyto w 1 przepisie]
Tofu naturalne (Lunter)  kostka: 1
     [
użyto w 3 przepisach]
Słonecznik łuskany  100 g
     [
użyto w 1 przepisie]
Mąka pszenna typ 500  400 g
     [
użyto w 7 przepisach]
Olej rzepakowy  łyżka: 1
     [
użyto w 4 przepisach]
Woda (jako składnik)  150 ml
     [
użyto w 7 przepisach]
Sól  łyżeczka: 1 i 1/2
     [
użyto w 16 przepisach]
Pieprz czarny (mielony)  szczypta: 1
     [
użyto w 7 przepisach]
Kategorie do których dodano przepis:
DANIA GŁÓWNE
Autorzy: Łukasz i Kasia
dodano dnia: 28.09.2020
Autor oświadczył, że wpis nie został z nikąd skopiowany.
 
  Popularność:
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  
Pasta pasztetowa z tofu


Gorganica, czyli Gorgany o...


Biegowy Trening Interwałow...



Zupa krem z dyni


Fasolka po bretońsku na we...


Marchewka po Koreańsku na ...


Wiosenna odsłona czerwonej...


Bezsernik cytrynowy z jago...


25 listopada - Dzień bez f...


Ładowarka rowerowa USB MD1...


Marynowane kabaczki na pół...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.