1. AKTYWIZM
  2. BLOG
  3. WYPRAWY
  4. STRAWA
  5. VIDEO
  6. KONTAKT
                      
 
"Kiedy ludzie mówią mi, że kochają zwierzęta, a potem je krzywdzą lub zabijają, wtedy mówię im: Cieszę się, że to nie mnie kochacie!"
Marc Bekoff 
 POLECAMY:
BASTA
ZIELONE KUJAWY
OSTATNIE POKOLENIE
OTWARTE KLATKI
WEGANIZM, SPRÓBUJESZ?
AV Polska
 
STrawa od najnowszych
chronologicznie   
alfabetycznie  | popularność  |  | losowo |
[New]  Bigos tradycyjny na weganie
Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 1 kg kapusty białej surowej - 1 kostka tofu wędzonego - 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 2 średnie cebule - 200 ml oleju - 5 średniej wiel... więcej >>
Pasta pasztetowa z tofu
Składniki: - 1 kostka Tofu - 50 ml oleju - 40 g cebulki prażonej - 2 łyżki płatków drożdżowych - 20 ml sosu sojowego Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w blen... więcej >>
Sałatka z zielonych pomidorów
Najpyszniejszy, a zarazem banalnie prosty, sposób na nadmiar jesiennych zielonych pomidorów, które i tak już nie mają szansy dojrzeć 🙂. Składniki: - 2,5 kg zielonych pomi... więcej >>
Zimowa sałatka z kalarepy
Jak co roku jesienią, po sezonie, zawsze zostają nam kalarepy, ale nie pozwalamy im się zmarnować. Mamy pyszny przepis na zimową sałatkę z kalarepy i chętnie z niego korzystamy ... więcej >>
Pomidory na zimę - banalnie prosty przepis
Składniki: - pomidory - woda - sól - 10 g na każdy 1 litr wody Przygotowanie: Sporządzamy 1% solankę. Mieszamy wodę z solą do całkowitego jej rozpuszczenia. Pomidory koktajlow... więcej >>
Tarta porzeczkowo-agrestowa
Składniki: - 400 g mąki pszennej - 250 g margaryny roślinnej (wegańskiej) - 150 g cukru do ciasta - 2 łyżki mleka roślinnego (waniliowego) - 500 g agrestu - 250 g cukru do agrestu... więcej >>
Zielona surówka czerwcowa
Składniki: - odpowiednia ilość liści sałaty - odpowiednia ilość liści buraka liściowego - odpowiednia ilość rukoli - nasiona słonecznika - oliwa z oliwek - parę kropli sosu sojoweg... więcej >>
Makaron z wędzonym tofu, groszkiem i bakłażanem
Składniki: - 1/2 kostki wędzonego tofu - 1 mały bakłażan - 200 g zielonego mrożonego groszku (lub puszka groszku konserwowego) - 1 średnia cebula - 200 g makaronu (np. penne) - ole... więcej >>
Zupa dyniowa
Składniki: - 1 dynia Hokkaido, waga około 1 kg - około 2 l wody - 3 łyżki soczewicy czerwonej - 3 łyżki kaszy jaglanej - 3 łyżki drobnej suchej fasoli - 1 średnia pietruszka - 1/2 ... więcej >>
Domowa pizza wegańska na zakwasie
Składniki na ciasto: - 300 g maki pszennej - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 25 g drożdży - 100 g kwasu żytniego - 8 g soli - 120 ml ciepłej wody Dodatki: - ser wegański - wędlin... więcej >>
Marchewka po Koreańsku na dwa sposoby
Z marchewką po koreańsku po raz pierwszy spotkaliśmy się podczas wypraw do Ukrainy i od tamtego czasu zakochaliśmy się w tej potrawie. Co to jest właściwie marchewka po koreańsku? ... więcej >>
Makaron szpinakowy z tofu i malinami
Składniki: - świeże maliny - 1 kostka tofu naturalnego - makaron szpinakowy - świeża mięta - cukier - sól Maliny i tofu rozdrabniamy, np. widelcem, i mieszamy razem z odrobiną cukr... więcej >>
Fasolka po bretońsku na weganie
Składniki: - 0,5 kg białej fasoli - 1 kostka wędzonego tofu około 180-200 g - 1 słoiczek przecieru pomidorowego - 1 duża lub 2 małe cebule - 3-4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe -... więcej >>
Klasyczne pączki na weganie
Z poniżeszego przepisu wychodzi około 18 dużych pączków. Składniki: 1 kg mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 2 szklanki napoju sojowego 4 łyżki spirytusu 2/3 szklanki oleju 5 łyż... więcej >>
Ketchup domowy
Bardzo pyszny domowy ketchup, a przepis jest naprawdę banalnie prosty. Potrzebujemy: - 3 kg dojrzałych pomidorów - 0,5 kg cebuli - 200 g cukru - 30 g soli - 3/4 szklanki octu - 0... więcej >>
Marynowane kabaczki na półsłodko
Do marynowania kabaczków w ten sposób wybieramy małe sztuki takie, aby plastry kabaczków w całości mieściły nam się do słoików. Składniki: - małe kabaczki (może też być młoda cuk... więcej >>
Sos pomidorowo-warzywny ''Kabulowy''
Pomidorowo-warzywny sos "Kabulowy" domowej roboty, to wspaniała alternatywa dla kupnych ketchupów, a smakuje naprawdę wyśmienicie. Składniki: - 3 kg dojrzałych pomidorów - 30 dag... więcej >>
Zupa krem z dyni
Składniki: - 1 dynia Hokkaido ważąca około 1,5 kg (krem można też przyrządzić z dyni zwyczajnej, lub każdego innego gatunku dyni) - około 2 l wody - 1 średnia marchewka - 1 średnia... więcej >>
Pierogi z tofu i rzodkiewką
Składniki na farsz: - 1 pęczek rzodkiewki razem z liśćmi - 1 kostka tofu naturalnego - 100 g łuskanego słonecznika - pieprz i sól do smaku Składniki na ciasto: - około 400 g mąki... więcej >>
Marynowane grillowane kabaczki (cukinia)
Bardzo pyszny pomysł na kabaczki lub cukinię 👍 Ja uprawiam kabaczki, bo według mnie są dużo bardziej wydajne niż cukinia, ale ten pomysł, na zimowe zapasy, jak najbardziej ... więcej >>
Wegański ''Bigos'' z cukinii lub kabaczka
Składniki: - 1 duży, młody kabaczek (taki z miękką skórką i jeszcze miękkimi pestkami), tak około 1 - 1,2 kg (lub cukinia, bez problemu można używać zamiennie tych dwóch warzyw, bo... więcej >>
Tofu smażone w panierce
Przepis jest banalnie prosty, potrzebujemy: - 2 kostki tofu naturalnego - 2 łyżki sosu sojowego - mąkę pszenną - bułkę tartą lub inną panierkę - pieprz kolorowy - olej do smażenia ... więcej >>
Inny pomysł na szczawiówkę
Szczaw właśnie zaczął pięknie odrastać po zimowej porze, więc najwyższy czas na szczawiówkę 👍. Pamiętam, że od najmłodszych lat, zawsze bardzo lubiłem szczawiówkę. Jednak o... więcej >>
Pesto z liści rzodkiewki
Składniki: - 1 pęczek liści rzodkiewki - 100 g słonecznika łuskanego - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki oleju lub oliwy - pieprz - sól Przygotowanie: Nasiona słonecznik namoczyć w wodzi... więcej >>
Grillowany bakłażan z hummusem
Przepis na to danie jest banalnie prosty. Potrzebujemy: - jednego średniego bakłażana - sos sojowy - olej lub oliwa do pieczenia - więcej >>
Bezsernik cytrynowy z jagodami
Spód: - 150 g mąki orkiszowej - 150 g mąki pszennej - 100 g margaryny roślinnej - 100 g oleju kokosowego - 100 g cukru - 1 płaska łyżeczka pasty waniliowej - 3 łyżki wody Mieszamy... więcej >>
Hummus klasyczny
Składniki: - 1/2 szklanki suchego ziarna ciecierzycy - 2 łyżki sezamu - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka soku z cytryny - 1/2 szklanki wody - kmin rzymski - pieprz - sól Ciecierzycę nale... więcej >>
Spaghetti z brązowej soczewicy
Składniki: - 1 opakowanie makaronu spaghetti z pszenicy durum - 1 puszka brązowej soczewicy konserwowej - 1 puszka pomidorów krojonych - 1 średnia cebula - 3 ząbki czosnku - 5 łyże... więcej >>
Gulasz z żółciaka siarkowego z ryżem
Żółciaka pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 30 min.Cebulę posiekaną w piórka oraz drobno posiekany czosnek, lekko posolone, przesmażyć na oleju w woku lub na głęboki... więcej >>
Żurek wegański
Składniki: - 500 ml żurku - zakwas z butelki - 5 szt. ziemniaków - 1 marchew - 1 kostka tofu wędzonego - 1 cebula - 3 ząbki czosneku - 5 g chrzan tartego - 2 łyżeczki mąki pszenne... więcej >>
Duszona kasza jaglana z botwinką
Botwinkę myjemy i siekamy dość drobno. Kaszę jaglaną oraz posiekaną botwinkę gotujemy na bardzo wolnym ogniu, w osolonej wodzie pod przykryciem, do czasu, aż kasza będzie miękka. Je... więcej >>
Gofry ziemniaczane z pesto z rukoli
Składniki: - 1 kg ziemniaków - 2 średnie cebule - 250 g mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - olej słonecznikowy - więcej >>
Omlet ciecierzycowy
Składniki: - 200 g mąki z ciecierzycy - 2 szklanki mleka roślinnego - około 1 łyżeczki soli Kala Namak Mąkę z ciecierzycy dokładnie mieszamy z mlekiem roślinnym i solą Kala Namak ... więcej >>
Roślinne klopsy a'la z Ikei
Często obijały mi się o uszy zachwyty i bardzo pozytywne opinie, o wegańskich klopsach z Ikei. Niestety, jak do tej pory nie miałem okazji ich jeszcze skosztować 🤔, więc pos... więcej >>
Pesto z rukoli
Składniki: - pęczek rukoli, około 100 g - 50 g nasion słonecznika - 50 g orzechów nerkowca - łyżka soku z cytryny - jeden ząbek czosnku (świeży) - łyżka oleju słonecznikowy lub rze... więcej >>
Wegański ''Gyros'' z bakłażana
Za 4 zł wyszło mi około 400 g pysznego 🍆 "gyrosa" 🌱. Składniki: - około 500 g bakłażana - 3-4 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej - 1 łyżeczka pie... więcej >>
maksymalna ilość na stronie  
 
  PRZEPISY
ŚNIADANIA (5)

SAŁATKI (4)

DANIA GŁÓWNE (17)

ZUPY (4)

KOLACJE (10)

PRZEKĄSKI (8)

DESERY (4)

PRZETWORY (7)


Najnowsze przepisy

Najpopularniejsze przepisy
______________________________

WSZYSTKIE PRZEPISY (36)

WSZYSTKIE WPISY BLOGA (25)
  SKŁADNIKI PRZEPISÓW
  

Pesto z rukoli


Grillowany bakłażan z humm...


2 października - Światowy ...


Fasolka po bretońsku na we...


Sałatka z zielonych pomido...



Zupa krem z dyni


Wegański ''Gyros'' z bakła...


Gorganica, czyli Gorgany o...


Bigos tradycyjny na wegani...


Jaki namiot kupić i jak do...


Rockland Poncho Storm - re...


 
                    
© 2018-2025 #zielonewyprawy | Wszelkie prawa zastrzeżone.
        Korzystanie z bloga oznacza akceptację regulaminu.